Wykonanie
Knedelki ze
śliwkami- przepisZawsze czekam z niecierpliwością na sezon
śliwkowy.I właśnie zawitał :)Aromatyczne, dojrzałe
śliwki są pyszne do knedli. Jednak najlepsza jest
śliwka "węgierka". Musi być mięciutka, aby knedel był słodki.
Składniki:
ziemniakimąka tortowa
mąka ziemniaczanajajkocukierZiemniaki gotujemy i przeciskamy przez maszynkę do
mięsa lub praskę. Czekamy, aż ostygną.Dodajemy
jajko,
mąkę tortową i
mąkę ziemniaczaną.
Mąkę daję w proporcji pół na pół. Zagniatamy ciasto. Konsystencja ciasta musi być zwarta. Jeżeli nie jest to posypujemy
mąką! Następnie odrywamy po kawałku ciasto, rozgniatamy w rękach na tzw. "placek" i kładziemy na środek wydrylowaną
śliwkę, zasypujemy odrobiną
cukru. Zamykamy
śliwkę w cieście i możemy gotować we wrzącej, osolonej wodzie.