ßßß
Cookit - przepis na Pęczak na zielono
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pęczak na zielono
Składniki
Kasza
Zielone szparagi
Cukinia
Pieczarki
Czosnek
Gruszka
Cukier
Śmietana kremówka
Ser z niebieską pleśnią
Olej
Sól
Pieprz
Natka pietruszki
Wykonanie
Składniki:- 1 szklanka
kaszy
pęczak- 3/4 pęczka
zielonych szparagów
- 1 mała
cukinia
- 5
pieczarek
- 2 ząbki
czosnku
- 1 garść
groszku
cukrowego
- 1/3 szklanki
śmietany 30%
- ok. 50g
sera z niebieską pleśnią
-
olej
-
sól
i
pieprz
-
natka pietruszki
Sposób przygotowania:1. Pęczak gotujemy w osolonej wodzie, gotowy odcedzamy.2.
Szparagi
pozbawiamy zdrewniałych końcówek i kroimy na mniejsze kawałki.
Cukinię
kroimy w słupki,
pieczarki
czyścimy i dzielimy na cząstki.3. Na
oleju
podsmażamy
szparagi
, po chwili dodajemy
cukinię
, następnie
pieczarki
, zmiażdżony
czosnek
i
groszek
. Gdy warzywa zmiękną, ale będą jeszcze chrupiące dodajemy
śmietanę
, pokruszony
ser
. Na samym końcu mieszamy z wcześniej przygotowaną
kaszą
, przyprawiamy do smaku
solą
i
pieprzem
.4. Gotowe danie wykładamy na talerze, można posypać
natką pietruszki
.
Źródło:
http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2015/06/peczak-na-zielono.html
Przepisy powiązane
Placki z cukinii i pieczarek.
Zapiekanka z dyni hokkaido.
Sałatka z kaszy kus-kus z suszonymi pomidorami i grillowanymi warzywami
Duszona cukinia w sosie śmietanowym
Kurczak z cukinią we wstążkach czyli coś pysznego
Składniki powiązane (0)