ßßß
Składniki :1 duża cukinia ( nadają się także te zbyt wyrośnięte )2 cebule średniej wielkości – najlepiej białe czosnkowe ( zwykła tez da radę 😉 )3 ząbki czosnku – takie duże1 płaska łyżeczka cukru100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30 %2 łyżki masła – duże 😉sól , pieprz do smakukoperek lub natka pietruszki do posypania
Cukinię myjemy , osuszamy i kroimy razem ze skórką w drobną kostkę . Cebule , po obraniu kroimy w cienkie piórka . Na maśle, podsmażamy cebulkę i wyciśnięty praską czosnek z cukrem , aż zmiękną . Następnie dodajemy cukinię , doprawiamy solą , mieszamy i dusimy pod przykryciem , na małym ogniu , około 10-15 minut ( w zależności od wielkości kawałków cukinii ) . Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę , zwiększamy temperaturę i mieszając , odparowujemy nadmiar wody . Dodajemy kremówkę , pieprz , doprowadzamy do wrzenia , sypiemy posiekanym koperkiem , zdejmujemy z gazu i ponownie przykrywamy pokrywką na kilka minut ,żeby koperek uwolnił swój aromat . Gotowe – można podawać . Smacznego 😉