Wykonanie
Tydzień czy też dwa nie wchodziłam do kuchni.
Jadłam obiadki na wynos, sajgonki od chińczyka, pierogi od babci i inne smakołyki przywiezione od mamy. Zatęskniłam jednak za zapachem wydobywającym się z moich garnków i pieca.Naoglądałam się programów o Maroko na Kuchni Plus i wreszcie wiem jak się robi tradycyjny kus-kus :)
Panie Marokanki "masują"
mąkę durum z
wodą i pod ich palcami tworzą się fantastyczne, drobniutkie kuleczki.
Magia po prostu i lata praktyki. Ja kupiłam gotową
kaszkę i przygotowałam z niej zdrową, pożywną
sałatkę.

Składniki:opakowanie
kaszy kus-kus2
młode cukinie30 dag
pieczareksłoiczek mały
pomidorów suszonychpęczek
natki pietruszki2 łyżki
olejułyżka
soku z cytrynysól i
pieprz
Przygotowanie:Kus-kus przygotować według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki opłukać,
cukinię pokroić w plastry grubości centymetra. Poukładać warzywa na blasze, skropić
olejem i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 20 minut.
Pomidory suszone drobno pokroić i poszatkować
natkę. Upieczone warzywa pokroić dość grubo i dodać do
kaszy razem z
pomidorami i
natką. Całość pokropić
sokiem z cytryny, doprawić
solą i
pieprzem a także podlać odrobiną
oleju spod pomidorów. Wymieszać dokładnie.

Smacznego życzę.PSPostanowiłam, że
będę podawać producentów produktów, z których korzystam. Miałam sporo pytań na ten temat. Zachęcam zatem do klikania w podlinkowane składniki potraw - tam spojrzeć można na konkretny, użyty przeze mnie produkt.