Wykonanie
Od dawna przymierzałam się do zrobienia placków z
cukinii. W końcu
cukinia zalegająca w lodówce mnie do tego zmobilizowała. Placki są delikatne w smaku, który jest podkręcony
czosnkiem i
natką pietruszki. Według mnie smaczne.Niestety
męża nie zachwyciły, który stwierdził "Ja jestem z Ukrainy, przecież wiesz, że musi być
chleb albo
ziemniaki, i
mięso, no ewentualnie
makaron" :):)Mimo to, podaje Wam przepis. Uważam, że placki są naprawdę niezłe.
Składniki:
cukinia - u mnie 1 dość duża,
pieczarki - kilka: 5-7 sztuk,
mąka - na wyczucie - kilka łyżek
jajko - 2 sztuki,
czosnek - 2 ząbki,
natka pietruszki - pół pęczka,
olej - do smażenia,
sól i
pieprz,Jak zrobić:
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce na grubszych oczkach,
pieczarki myjemy i dość drobno kroimy, dodajemy je do startej
cukinii. Do
cukinii i
pieczarek wbijamy dwa
jajka, wciskamy
czosnek, dodajemy posiekaną
natkę i dosypujemy
mąkę (tyle, aby konsystencja była podobna do tej, którą posiada masa ziemniaczana przeznaczona na placki ziemniaczane), doprawiamy
solą i
pieprzem, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy "próbnego" placka. Próbujemy, ewentualnie doprawiamy i smażymy kolejne placki. Ja podałam swoje z
sosem czosnkowym. Smacznego.