Wykonanie
Moje placki z
cukinii pachną
czosnkiem i świeżym
majerankiem. To te
przyprawy nadają im charakteru. Zainspirował mnie wyjazd do Czech. Tam podano mi placki ziemniaczane z tymi
przyprawami. Bardzo mi one posmakowały. Pomysł ten przeniosłam na placki z
cukinii. I to był strzał w dziesiątkę.Od tamtej
pory dla placków z
cukinii i placków ziemniaczanych wysiewam każdej wiosny
majeranek. Trzymam go w donicy, która stoi na balkonie.Zapraszam na placki z
cukinii z
czosnkiem i świeżym
majerankiem. A
cukinie i
czosnek oczywiście wypielęgnowane na mojej działce :)
Składniki:2 kg małych, ładnych
cukinii3
jajka300 ml
mąkigłówka
czosnku (ząbki przeciskamy przez praskę)posiekany pęczek świeżego
majeranku (lub 4 czubate łyżeczki suszonego)1 czubata łyżeczka
soli1 czubata łyżeczka
pieprzuolej do smażeniaWykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na grubej tarce.Startą
cukinię porządnie odciskamy, lekko solimy i przekładamy na sitko na około 30 minut. W tym czasie
cukinia nadal będzie puszczała sok. Co jakiś czas
cukinię ponownie odciskamy.Po tym czasie
cukinię przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, całość mieszamy.
Placki smażymy z obu stron aż do uzyskania efektu przyrumienienia. Placki są dość miękkie i przewracać je na drugą stronę trzeba delikatnie.
Smacznego :)