ßßß
składniki na 4 porcje:- 0,5kg kawałek schabu- 2-3 ząbki czosnku- gruboziarnista sól (u mnie 1 łyżeczka)- świeżo mielony pieprz- 2-3 łyżki mąki- 2 łyżki oliwy- 2 duże pomarańcze (najlepiej soczyste)- 3 łyżki masła- 1 gałązka rozmarynu (same listki)- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie konkretnie Triple Sec)Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 równe plastry, lekko rozbić każdy tłuczkiem (nie za cienko). Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kotlety natrzeć z obu stron solą z czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 180°C, a na patelni rozgrzać oliwę. Kotlety oprószyć mąką i podsmażyć z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (ja posmarowałam ręczniczkiem nasączony olejem), ułożyć w nim kotlety. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, polać nim mięso. Drugą obrać, pozbywając się białych błonek, pokroić w grube plastry. Ułożyć po jednym plastrze pomarańczy na każdym kotlecie (chyba, że są duże, to po 2 cieńsze plasterki). Posypać listkami rozmarynu, skropić likierem i obłożyć wiórkami masła. Piec ok. 30 minut. Podawać polane wytworzonym sosem.źródło: " Dania z mięsa i drobiu " Barbara Jakimowic-Klein