ßßß Cookit - przepis na SCHAB Z POMARAŃCZAMI

SCHAB Z POMARAŃCZAMI

nazwa

Wykonanie

Przymierzałam się do tego przepisu już rok temu, jak było Grand Prix Hiszpanii, ale wtedy jeszcze nie miałam tyle odwagi, żeby połączyć wieprzowinę z cytrusami. Cieszę się, że tym razem spróbowałam i przepraszam za to, że publikuję przepis po czasie. Szkoda, że tak późno zrobiłam ten schab, bo połączenie wyszło bardzo dobre :) Mięso jest miękkie (nawet nie trzeba go kroić nożem), soczyste i bardzo ciekawe w smaku. Owszem, czuć pomarańczę, ale nie dominuje, słono-słodkie smaki świetnie się równoważą :) Myślę, że czosnek i rozmaryn bardzo w tym pomagają. Gorąco polecam :) Nie wiem jak Wam, ale mnie się wydaje, że najbardziej będą tu pasowały lekko utłuczone ziemniaki, polane sosem spod mięsa i lekka surówka :)
składniki na 4 porcje:
- 0,5kg kawałek schabu
- 2-3 ząbki czosnku
- gruboziarnista sól (u mnie 1 łyżeczka)
- świeżo mielony pieprz
- 2-3 łyżki mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 duże pomarańcze (najlepiej soczyste)
- 3 łyżki masła
- 1 gałązka rozmarynu (same listki)
- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego (u mnie konkretnie Triple Sec)
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na 4 równe plastry, lekko rozbić każdy tłuczkiem (nie za cienko). Czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Kotlety natrzeć z obu stron solą z czosnkiem i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzać piekarnik do 180°C, a na patelni rozgrzać oliwę. Kotlety oprószyć mąką i podsmażyć z obu stron. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem (ja posmarowałam ręczniczkiem nasączony olejem), ułożyć w nim kotlety. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok, polać nim mięso. Drugą obrać, pozbywając się białych błonek, pokroić w grube plastry. Ułożyć po jednym plastrze pomarańczy na każdym kotlecie (chyba, że są duże, to po 2 cieńsze plasterki). Posypać listkami rozmarynu, skropić likierem i obłożyć wiórkami masła. Piec ok. 30 minut. Podawać polane wytworzonym sosem.
źródło: " Dania z mięsa i drobiu " Barbara Jakimowic-Klein
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2012/06/Schab-z-pomaranczami.html