Wykonanie
Schabowe odchudzone, ale równie smaczne jak jego wersja klasyczna. Przy tym
mięso zachowuje soczystość, tracąc kaloryczność... o połowę (panierowany kotlet ma 362 kalorie, a ten 185), a wszystko to przez brak nasiąkającej tłuszczem panierki. Przepis autorstwa Roberta Makłowicza.
(na zdjęciu wersja przed grillowaniem, zanim pomyślałam o pamiątkowej fotce po, kotlet był prawie zjedzony :))Składniki (jedna porcja):plaster
schabuszałwia i
rozmaryn suszone lub świeżeząbek
czosnkuoliwasól,
pieprzZ
ziół,
oliwy i
czosnku przygotowuję marynatę. Kotlet rozbijam lekko i smaruję z dwóch stron marynatą. Odstawiam do lodówki przynajmniej na godzinę (u mnie marynowało się kilkanaście godzin, bo przygotowywałam dzień wcześniej, ale nie ma takiej potrzeby). Rozgrzewam patelnię grillową, w międzyczasie ściągam
zioła z
mięsa. Smażę
mięso z dwóch stron na niezbyt dużym ogniu kilka minut.Przepis bierze udział w akcji: