Wykonanie
Niedawno pokazałam G.* książkę dla żarłoków, czyli książkę kucharską Garfielda. Niewiele później obiecałam Mu, że zrobię lasagne. Do wyboru w książce były 3, z czego 2 okazały się bezmięsne, więc nie miałam wyboru, musiałam zrobić tę z
mięsem ;) Ale nie marudziłam, bo ma też
szpinak :) Wyszła super, choć następnym razem dałabym o połowę mniej
ricotty chyba... albo do sosu dała więcej
chili ;) To duże danie, które można spokojnie przygotować nawet dzień wcześniej, więc idealnie nadaje się na imprezę :) Wystarczy trzymać wszystko w lodówce, a
potem rozgrzać piekarnik i wstawić do niego jak pojawią się pierwsi goście. Każdy się
naje :)
składniki na 8 słusznych porcji:- 1 łyżka
oliwy- 1 szkl posiekanej
cebuli- 2 łyżeczki drobno posiekanego
czosnku- 0,5kg
mielonego mięsa- 2 puszki krojonych
pomidorów (po 400g)- 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego (u nas z
bazylią)- 2 łyżki suszonej
bazylii- 2 łyżeczki
cukru-
sól i
pieprz- kilka kropli
Tabasco- 2 łyżeczki
suszonego oregano- 1
liść laurowy- 1 łyżeczka pokruszonych
płatków chili- 15
płatków makaronu lasagne (u nas 12)- 850g
sera ricotta- 1 szkl tartego
parmezanu (ok. 80g)- 300g
mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)- 2
jajka- 5 szkl tartej
mozzarelli (ok. 600g - u nas mniej)W dużym garnku rozgrzać
oliwę na średnim ogniu. Wrzucić
cebulę z
czosnkiem i smażyć do zeszklenia. Włożyć
mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką. Smażyć, często mieszając, 5-7 minut, aż
mięso będzie gotowe. Dodać
pomidory, koncentrat,
bazylię,
sól i
pieprz,
Tabasco,
cukier,
oregano,
liść laurowy i
chili. Wymieszać, przykryć garnek i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach sos powinien lekko zgęstnieć. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku. Wyjąć
liść laurowy.[W przepisie każą ugotować płaty
makaronu, ja tego nie zrobiłam i bardzo dobrze, bo przez tyle czasu w piekarniku sam się ugotował]W dużej misce wymieszać
ricottę z 3/4 szkl
parmezanu. Dodać
szpinak, wymieszać i doprawić
solą i
pieprzem. Na koniec wbić
jajka i wymieszać.Na dnie naczynia żaroodpornego o wymiarach 33x22 rozprowadzić 1/2 szkl sosu i ułożyć 5 płatów
makaronu. [Nasze naczynie ma 18x30cm i układaliśmy po 4, nachodzące na siebie płaty]. Na
makaronie rozsmarować połowę masy z
ricottą. Posypać 2 szkl
mozzarelli. Na wierzchu rozprowadzić 1 1/2 szkl sosu. Powtórzyć wszystkie warstwy: 5 (lub 4) płaty ciasta, reszta masy z
ricottą, 2 szkl
mozzarelli i 1 1/2 szkl sosu. Na warstwie sosu ułożyć pozostałe płaty lasagne, posmarować resztą sosu i posypać ostatnią szklanką
mozzarelli i 1/4 szkl
parmezanu.Rozgrzać piekarnik do 180°C. Naczynie z lasagne przykryć folią aluminiową (my przykryliśmy po prostu przykrywką, bo już nam trochę składniki wystawały ponad powierzchnię), piec 40 minut (u nas 50), po czym odkryć i dopiekać jeszcze 40-50 (u nas 30), aż rozgrzana powierzchnia potrawy zacznie skwierczeć.Przed podaniem odstawić lasagne na 15 minut.
źródło: "Mam natchnienie na jedzenie, książka kucharska Garfielda" Barbara Albright*Gabrysiowi