Wykonanie
Gęsta, aromatyczna, rozgrzewająca z ciągnącym się
serem. Idealna na jesienne czy zimowe chłody a u mnie rano już termometr pokazuje -8. Przepis z cookingclassy.com .
Składniki :2 łyżki
oliwy extra virgin450 g mielonej
wołowiny1 duża
cebula posiekana w kostkę ( powinno wyjść 2 szklanki )3-5 ząbków
czosnku4 szklanki rosołu (użyłam
woda )1 puszka ( ok 400 g )pociętych
pomidorów kostkę1 puszka ( ok 400 g ) zgniecionych
pomidorów ( użyłam również pokrojonych w kostkę )2 i 1/2 łyżki
koncentratu pomidorowego1 i 3/4 łyżeczki suszonej
bazylii3/4 łyżeczki
suszonego oregano1/2 łyżeczki nasion fenkułu1/2 łyżeczki suszonego
rozmarynu1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
cukru1 i 1/2 łyżki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz8 płatów
makaronu lasagnePonad to :1 i 1/4 szklanki
startego sera mozzarella1/2 szklanki
startego sera parmezan ( użyłam
grana padano )225 g
sera ricotta ( pominęłam )świeża
natka pietruszki do podaniaW rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę
oliwy. Wkładamy
wołowinę, którą podsmażamy do momentu aż straci swoją surowość. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odlewamy nadmiar tłuszczu, który wytworzy się z
mięsa ( ja odlałam całość a
mięso dodatkowo osuszyłam na ręczniku papierowym ). Odstawiamy.W tym samym rondlu na kolejnej łyżce
oliwy podsmażamy
cebulę do momentu aż zmięknie. Następnie siekamy drobno
czosnek, który dodajemy do
cebuli. Podsmażamy 30 sekund. Dokładamy wcześniej usmażone
mięso,
pomidory z puszki,
koncentrat pomidorowy,
zioła,
cukier i
bulion. Na niewielkim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 20 minut.W międzyczasie przygotowujemy
makaron według przepisu na opakowaniu. Płaty lazanii tniemy wzdłuż na pół i dzielimy kolejno na 4
rzędy kwadratów. Ja swoje tylko podgotowałam żeby zmiękły do tego stopnia abym mogła swobodnie je pokroić po czy dodałam do zupy kilka minut przed końcem gotowania.W misce mieszamy
sery. Kiedy zupa będzie gotowa serwujemy posypaną mieszanką
serów i
natką pietruszki.Smacznego :)