Wykonanie
Zawsze kiedy mam ochotę na pizzę, przyrządzam więcej ciasta, które później zamrażam i wykorzystuję wtedy, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Takie ciasto wspaniale nadaje się nie tylko do kolejnej pizzy, ale też do innych włoskich przysmaków, na przykład do calzone . Ja ostatnio przygotowałam z niego foccacię z
oliwkami i
cebulą - była wspaniałym dodatkiem do mojej toskańskiej zupy fasolowej . Taki chlebek będzie tez dobrze smakował z mało tradycyjnymi dodatkami:
sosem czosnkowym,
ziołowym lub
pomidorowym. Smacznego:) na blaszkę o wymiarach 36x25cm (lub mniejszą):450-500 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu; ilość ciasta zależy od tego, jak gruby ma być chlebek),
cebula,2 ząbki
czosnku,25- 30
oliwek,kilka gałązek świeżego lu suszonego
tymianku i
rozmarynu,
sól,
pieprz, suszona
bazylia,
parmezan lub/i starta
mozzarellałyżeczka
oliwyWyrośnięte ciasto rozciągnąć placami na blaszce (palcami można zrobić charakterystyczne dołeczki), posypać
ziołami i
przyprawami. Polać odrobiną
oliwy i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie nałożyć pokrojoną w ósemki
cebulę,
oliwki i cienki plasterki
czosnku (składniki warto powciskać głębiej w ciasto). Posypać całość niewielką ilością
startego sera, piec w 200 stopniach ok. 25 minut.