Wykonanie
niedziela, 2 Marzec 2014, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »Kupiłam ostatnio świetną książkę z mnóstwem
makaronowych inspiracji i teraz szaleję w kuchni testując przepisy i wymyślając nowe połączenia. Gdy nie mamy czasu na skomplikowane gotowanie, a w lodówce tylko kilka produktów,
makaron daje nam mnóstwo smacznych możliwości. W przypadku takich dań sprawdza się zasada mówiąca, że im mniej składników i prostszy przepis to smaczniejszy efekt końcowy.Dziś zapraszam Was na zapiekane spaghetti z
mozzarellą i
oliwkami. Tylko kilka składników. Prosty przepis na szybki obiad.Składniki:
makaron spaghetti – porcja dla 2 osóbkulka
sera mozzarellakilka
oliwekcebula2 ząbki
czosnku4 łyżki
oliwysólpieprzpęczek świeżej
bazyliiMakaron gotujemy al dente.
Cebulę i
czosnek drobno siekamy. Przesmażamy na
oliwie. Dodajemy
makaron, mieszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem oraz posiekanymi
oliwkami i listkami
bazylii. Przekładamy na talerz żaroodporny. Obkładamy pokrojoną na plastry
mozzarellą. Wkładamy do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Zapiekamy, aż
ser rozpuści się i lekko zrumieni. Podajemy udekorowane listkami
bazylii.