ßßß Cookit - przepis na Bułki z serem

Bułki z serem

nazwa

Wykonanie

Na podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.
Przepis znalazłam na Moich wypiekach ; zaciekawił mnie water roux . Nigdy nie przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.
Drożdżowe paluchy z żółtym serem
Składniki:
(na 16 sztuk)
water roux:
50 g mąki pszennej
250 ml zimnej wody
ciasto właściwe:
285 g mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
65 ml letniego mleka
80 g water roux
45 g masła
dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
60 g sera cheddar
Mąkę na water roux przesiać, dokładnie wymieszać z wodą. Zagotować i podgrzewać, cały czas mieszając, aż konsystencją będzie przypominała kisiel, a temperatura wyniesie 65 st. C. Wystudzić.
Mąkę na ciasto właściwie przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodać jajko i 80 g water roux. Wyrobić ciasto.
Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta, dokładnie połączyć. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części, z każdej uformować długi na 10-15 cm wałeczek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować bułeczki, posypać startym serem.
Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni.
Ostudzić na kratce.
Smacznego!
W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo, kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć do domowego się nie umywa...
Źródło:http://razadobrze.blogspot.com/2014/07/buki-z-serem.html