ßßß
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na ok.15 minut do wyrośnięcia (drożdże muszą się spienić). Mąkę i sól przesiać do miski. Dodać miękkie masło, roztrzepane jajko, wlać letnią wodę i mleko, dodać wyrośnięty zaczyn i zagnieść gładkie ciasto ręcznie lub za pomocą robota, wyposażonego w hak do mieszania drożdżowego ciasta. Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką (ja przykrywam drugą miską)i odstawić w ciepłe miejsce (chowam do piekarnika nastawionego na rozmrażanie) do wyrośnięcia na około 90 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, wyciągnąć je z miski, uformować wałek, podzielić na 16-18 części. Z każdej porcji uformować kulkę, ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć.
Spryskać wodą i ponownie wstawić do lekko ciepłego piekarnika (nie więcej 35°C) i zostawić na ok. 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułkę posypać startym serem. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C włączając funkcję termoobieg. Wstawić blaszki z bułkami do piekarnika i piec ok. 10-15 minut do zrumienienia.
Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia. Zjadać ze smakiemSmacznego!