Wykonanie
Wszystko zaczęło się zeszłej soboty, gdy postanowiliśmy udać się na zakupy do nowo otwartego przybytku. Reklamy zachęcały ogromnie, a że akurat było po drodze z pracy, skusiliśmy się. Przywitał nas dział warzywno-
owocowy, i już tutaj utknęliśmy na dobre dwadzieścia minut. Wybór - ogromny! A wszystko naprawdę świeże i pięknie pachnące. To właśnie tutaj kupiłam najsmaczniejsze
truskawki w tym roku. Gdy znaleźliśmy półkę z
ziołami, oboje wpadliśmy w lekki szał. Wybieraliśmy, przeglądaliśmy, aż w końcu w koszyku wylądowało kilka doniczek,
między innymi z
szałwią,
melisą cytrynową,
miętą czekoladową,
estragonem,
rozmarynem i
chilli oregano. Tak, tak - jest taka odmiana. Smakuje jak
oregano z
ostrą papryczką - rewelacja. C. zakochał się w nim bez pamięci.W koszyku wylądowała cała masa różności, również z innych działów. Zaopatrzyłam się więc w niezbędne do życia liofilizowane
jagody, a także
cukrową posypkę w kształcie dinozaurów, melasę
winogronową i kilka innych ciekawostek. Nie chciało mi się stamtąd wychodzić... Okazało się jednak, że mamy prawdziwe szczęście - wygraliśmy bon na zakupy! W związku z tym w sobotę znów pojedziemy popatrzeć...C. wczoraj wracał późno, na mnie więc spadło przygotowanie obiadu. Na pytanie, czy woli tartę, czy
makaron stwierdził, że mu obojętnie. Irytują mnie takie odpowiedzi, spojrzałam więc na niego, groźnie unosząc brew. Złapał w dłoń
monetę, rzucił - wypadła
tarta. Zaczęłam więc kombinować. W lodówce był kawałek
sera pleśniowego, i to
oregano kusiło mnie ogromnie. Do sklepu szłam z myślą o zakupieniu
brokuła, do koszyczka wskoczyły też pięknie wyglądające
szparagi. Na wierzch
pomidorki, których słodkawy smak, uwalniający się po upieczeniu, wprost uwielbiam. Całość przyprawiona pikantnym
oregano i odrobiną
melisy cytrynowej. Wyszło bosko - lekko, ale sycącą, bardzo wiosennie i zielono-czerwono. Pycha! No i pięknie wygląda. Skusicie się...?
Tarta ze
szparagami,
brokułem i
serem pleśniowym
Składniki:(na formę do tarty o średnicy 28 cm)spód:150 g
mąki graham100 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła1 łyżeczka
soli1
jajkonadzienie:250 g
zielonych szparagów1 mały
brokuł75 g
miękkiego sera z niebieską pleśnią100 ml
śmietany kremówki (38%)200 g
serka kremowego2
jajkasólpieprzkilka listków
melisy cytrynowejkilka listków
chilli oregano4
pomidory śliwkowedodatkowo:80 g
żółtego seraMąki przesiać, wymieszać z
solą. Dodać
masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić
jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Po tym czasie rozwałkować na okrąg nieco większy od średnicy formy. Ułożyć ciasto w formie, formując brzegi.Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia lub
suchą fasolą.Piec w 180 st. C. przez 15 minut.W tym czasie zblanszować podzielonego na różyczki
brokuła i pozbawione twardych końcówek
szparagi przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Pomidorki pokroić w ćwiartki.Zdjąć z tarty obciążenie i papier.Piec w 180 st. C. przez 10 minut.W tym czasie roztrzepać
jajka, dodać
serek kremowy i kremówkę, połączyć. Dodać
sól i
pieprz oraz drobno posiekane
zioła, wymieszać.Na podpieczonym spodzie ułożyć
szparagi i
brokuły, pokruszyć
ser pleśniowy. Zalać całość masą jajeczną. Na wierzchu ułożyć
pomidorki, posypać startym,
żółtym serem.Piec w 180 st. C. przez 30-40 minut.Podawać na ciepło.Smacznego!Oczywiście, można użyć zwykłego
oregano, albo nawet suszonego.
Tarta i tak będzie pyszna.