Wykonanie
Tym razem w wypiekaniu na śniadanie dozwolone było wszystko co chcielibyśmy zjeść..mój wybór padł na tarteletki, których nie
jadłam wieki a że sezon
szparagowy nadal w pełni znowu zajadam się
szparagami :) jak dobrze, że on nadal trwa i bez opamiętania można się nim raczyć! Bardzo jestem ciekawa jakie Wy przygotowaliście
śniadaniowe rarytasy i czekam z niecierpliwością aż ukażą się na Waszych blogach:)
przepis własnySkładniki: na kruche ciasto (ok 7 tarteletek lub jedna duża
tarta)125g
mąki pszennej100gr lodowatego
masła1/2 łyżeczki
soli1-2 łyżki
jogurtu naturalnego greckiego1
żółtkoSkładniki: na farsz100ml
śmietany kremówki2
jaja50g
sera pleśniowego lazur1/2 pęczka
zielonych szparagówgarść
szczypiorkujedna
papryczka chilisól,
pieprzPrzygotowanie:Do dużego naczynia wsypać
mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate
masło, wsypać
sól,
żółtko i jedną łyżkę
jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę
jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. W tym czasie blanszować
szparagi ok 4 minut, zalać zimną
wodą a najlepiej przełożyć do naczynia z kostkami
lodu. Posiekać
szczypior na ukośne długie pasy,
chili na drobniutko. Gdy tylko minie godzina, wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na oprószonej
mąką stolnicy, wycinamy krążki i wylepiamy foremki do tarteletek, wypiekamy ok 13 minut w temperaturze 170'. Po wypieczeniu tarteletki można schłodzić ale nie trzeba, na dno każdej z nich kruszymy lazur, następnie posypujemy
chili i wylewamy masę jajeczno
śmietanową (
śmietanę wcześniej miksujemy z
jajami) na masę układamy
szparagi pocięte ukośnie na mniejsze kawałki i wciskamy je do środka. Jeśli tarteletka była gorąca to
ser powinien się lekko stopić co spowoduje, że masa jajeczna nie będzie nam przeciekać. Posypujemy wierzch jeszcze raz
pieprzem i wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut lub do czasu aż masa jajeczna nie zastygnie. Po wyjęciu z pieca posypać tarteletki posiekanym
szczypiorem i po prostu je zjeść :)Smacznego!
Śniadaniowo z...Paweł z
Magdą - Marder & Mader Manufacture