Wykonanie
Zielone szparagi są znacznie delikatniejsze niż białe, dlatego do tarty wybrałam właśnie zielone.
Tarta najprostsza z możliwych. Kruche ciasto,
szparagi i
jogurtowo jajeczny sos z
parmezanem. Nie namęczyłam się podczas przyrządzania potrawy, a
Tarta ze
szparagami wyszła pyszna :-)
Składniki:Ciasto:1 i ½ szklanki
mąki pszennej1
jajko3 łyżki miękkiego
masłaOk. 2 łyżki lodowatej
wody1/3 łyżeczki
soliSos:200g gęstego
jogurtu naturalnego1
jajko2 łyżki tartego
parmezanu½ łyżeczki
pieprzuDodatki:Pęczek
zielonych szparagówMasło do wysmarowania formyWykonanie:Do miski wsypujemy
mąkę, mieszamy ją z
solą, wbijamy
jajko dodajemy
masło i wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając zimną
wodę. Gdy ciasto będzie już jednolite, formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki.Następnie ciasto wałkujemy i przenosimy do formy do pieczenia tarty, wysmarowanej wcześniej
masłem.
Ciastem dokładnie wykładamy dno i brzegi formy. Następnie ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na jakieś 15 minut (do momentu aż ciasto się zarumieni).
Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i ewentualnie obieramy do 1/3 wysokości (tylko gdy skórka jest twarda). Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.Zabieramy się też za zrobienie sosu. Roztrzepujemy
jajko widelcem, mieszamy z
jogurtem, dodajemy
parmezan i
pieprz i dokładnie mieszamy. Jak lubicie bardziej słone potrawy, można dodać jeszcze odrobinę
soli, ale moim zdaniem nie jest to konieczne (
sól jest w cieście,
szparagi były gotowane w osolonej wodzie, a i
parmezan jest dość słony).Na podpieczonym spodzie tarty układamy osuszone za pomocą papierowego ręcznika
szparagi, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut.