Wykonanie
Zapiekane
jajka z warzywami to pomysł na pyszne i stosunkowo szybkie śniadanie na ciepło.Składniki:-
Jajka - 1 lub 2 na porcję- Warzywa
pomidor lub
brokuł-
Ser żółty - około 15g na porcję-
Masło-
Sól i
pieprzPrzygotowanie:
Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę,
brokuł myjemy i odcinamy drobne różyczki. Do foremek żaroodpornych wysmarowanych
masłem wkładamy przygotowane warzywa. Następnie wsypujemy równomiernie
ser starty na drobnych oczkach i wbijamy po jednym lub po dwa
jajka w zależności od odczuwanego ssania.
Jajko solimy i
pieprzymy. Całość posypujemy odrobiną startego wcześniej
sera. Foremki umieszczamy na blasze do której wlewamy
wodę. Foremki powinny stać w wodzie o głębokości około 2 centymetrów. Blachę wstawiamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy 10 do 15 minut w temperaturze 230°C.