ßßß Cookit - przepis na Czarcie chinkali - kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem

Czarcie chinkali - kołduny gruzińskie ze szpinakiem i mięsem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Kluchy szare z kiełbaską i ...
KUPIEC WYNIKI -NAGRODZENI »
Ciasto:
300 gram mąki
1.1/2 szklanki wody ( czasem więcej zależy jaka mąka)
2 łyżeczki soli
łyżka oleju
Farsz:
łopatka wieprzowa 300 gram ( zmielić)
czosnek 4 ząbki sprasowane
sól prowansalska 1 łyżeczka
chili w proszku dosłownie szczypta bo jest bardzo ostre
pieprz biały mielony 1 szczypta do smaku
jajko
Dodatkowo:
szpinak 300 gram
ser gouda 200 gram start na tarce
pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 3 łyżeczki
Ciasto wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy wodę i sól zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów
Farsz wykonanie:
Łopatkę mielimy, dodajemy przyprawy( pieprz , sól , czosnek sprasowany ). Dodajemy jajko, wymieszać farsz.
Szpinak rozmrażamy smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek dodajemy sprasowany czosnek 1-2 ząbki i przyprawy.. Po ostudzeniu przełożyć do przygotowanego farszu z mięsa . Wymieszać razem dwa farsze i nakładać na przygotowane ciasto na kołduny .
Ciasto sklejamy jakbyśmy robiły harmonijkę z góry . Zlepiamy pośrodku a reszta to już idzie . Podobne do sakiewek wychodzą. Oprószamy mąką by się nie przylepiły. Gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podajemy z rosołem . Kołduny szpinak-owo mięsne są ostre ale z rosołem idealnie się komponują.
wtorek, 22 kwietnia 2014, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/04/Czarcie-chinkali-kolduny-gruzinskie-ze-szpinakiem.html