Wykonanie
Przy takiej pogodzie, nawet nie chce się wychodzić z domu, dlatego jest to idealna
pora na lepienie pierogów, takie własnoręcznie zrobione smakują znacznie lepiej niż te gotowe, a dodatek
mąki pełnoziarnistej sprawia, że są zdrowe, smaczniejsze, a także mają o wiele niższy indeks glikemiczny dlatego nadają się również dla tych wszystkich, którzy są na diecie, i musieli zrezygnować z tego przysmaku, warto zastąpić przetworzoną
mąkę pszenną tą razową, a kiedy spróbujecie pierogi w takiej wersji, na pewno nie wrócicie już do tych tradycyjnych.
Składniki:Na ciasto:- 3 szklanki
mąki żytniej pełnoziarnistej +
mąka do podsypania- 2/3 szklanki ciepłej
wody- 1
jajko- 2 łyżki
olejuNa farsz:- paczka
szpinaku-
ser ricotta- 5
suszonych pomidorów- 2-3 małe ząbki
czosnkuPrzygotowanie:Farsz: Podsmażamy na
oleju pokrojony drobno
czosnek dodajemy
szpinak, odrobinę
wody i dusimy, aż
szpinak się zmniejszy, dodajemy pokrojone
suszone pomidory.Ciasto: Wyrabiamy ciasto z poddanych składników, wałkujemy , wycinamy kółka szklanką, lekko je rozwałkowujemy, żeby były większe i bardziej płaskie, dodajemy farsz zlepiamy, wrzucamy do lekko osolonej wrzącej
wody i gotujemy parę minut od momentu wypłynięcia.