ßßß
Składniki:1 kg schabu2,5 litra wody80 g soli6 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach5 ząbków czosnku2 łyżki suszonej mieszanki ziół (majeranek,oregano, tymianek, cząber)1/2 łyżeczki ziaren kolendry4 owoce jałowca4 ziela angielskie4 liście laurowe3 łyżki majonezu1 łyżka musztardy2 łyżeczki cukru
Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Do dać do garnka . Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne. Smacznego!