Wykonanie
Przepis na ten
schab od dawna widniał w starym zeszycie. Wreszcie postanowiłam go zrobić. Jest idealny nie tylko na świąteczny stół, ale także na każdą inną okazję. Bardzo aromatyczny, kruchy i bajecznie pyszny, taki właśnie jest
schab przygotowany według tego przepisu. Cały jego sekret tkwi w odpowiedniej marynacie, którą skomponowałam według własnego smaku. Rewelacyjna propozycja dla zabieganych, bo jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Wystarczy dwa gotowania po 5 minut i już możecie cieszyć się jego smakiem. Polecam!
Składniki:1 kg
schabu2,5 litra
wody80 g
soli6 ziaren
czarnego pieprzu w ziarnach5 ząbków
czosnku2 łyżki suszonej mieszanki
ziół (
majeranek,
oregano,
tymianek, cząber)1/2 łyżeczki ziaren
kolendry4
owoce jałowca4
ziela angielskie4
liście laurowe3 łyżki
majonezu1 łyżka
musztardy2 łyżeczki
cukruDo dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną
wodę. Dodać
sól,
pieprz,
cukier,
majonez,
musztardę, roztarte w dłoniach
zioła, pokruszone
liście laurowe i rozgniecione ziarna
kolendry, jałowca i ziela.
Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Do dać do garnka . Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć
mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić
mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne. Smacznego!