ßßß Cookit - przepis na Schab gotowany 10 minut - soczysty i kruchy

Schab gotowany 10 minut - soczysty i kruchy

nazwa

Wykonanie

Przepis na ten schab od dawna widniał w starym zeszycie. Wreszcie postanowiłam go zrobić. Jest idealny nie tylko na świąteczny stół, ale także na każdą inną okazję. Bardzo aromatyczny, kruchy i bajecznie pyszny, taki właśnie jest schab przygotowany według tego przepisu. Cały jego sekret tkwi w odpowiedniej marynacie, którą skomponowałam według własnego smaku. Rewelacyjna propozycja dla zabieganych, bo jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Wystarczy dwa gotowania po 5 minut i już możecie cieszyć się jego smakiem. Polecam!
Składniki:
1 kg schabu
2,5 litra wody
80 g soli
6 ziaren czarnego pieprzu w ziarnach
5 ząbków czosnku
2 łyżki suszonej mieszanki ziół (majeranek,oregano, tymianek, cząber)
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
4 owoce jałowca
4 ziela angielskie
4 liście laurowe
3 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżeczki cukru
Do dużego garnka (z grubym dnem) wlać zimną wodę. Dodać sól, pieprz, cukier, majonez, musztardę, roztarte w dłoniach zioła, pokruszone liście laurowe i rozgniecione ziarna kolendry, jałowca i ziela. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. Do dać do garnka . Wszystko wymieszać. Do garnka włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem 5 minut. Wyłączyć gaz i zostawić mięso do wystudzenia na kilka godzin. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 5 minut. Wyłączyć gaz i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mięso wyjąć z marynaty, kiedy będzie całkowicie zimne. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2013/03/schab-gotowany-10-minut-soczysty-i.html