ßßß
Składniki:7 podłużnych papryk, białych2 czerstwe kajzerki200 g obranych pieczarek pokrojonych w kostkę6 plastrów wędzonego boczku1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 jajko125 ml ciepłego mlekasól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku0,5 l bulionu warzywnegooliwa z oliwek
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Papryki umyć, odkroić górę i usunąć pestki.Bułki pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm i usmażyć grzanki na patelni. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z boczkiem, również pokrojonym w kostkę. Dodać grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy wszytko będzie gotowe dodać do grzanek i wszystko wymieszać. W tym czasie natłuścić naczynie żaroodporne, posmarować "puste" papryki lekko oliwą i włożyć do piekarnika na około 10 minut.Do masy grzankowo-grzybowej dodać mleko, jajko, doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać. Napełnić farszem podpieczone papryki, przykryć "kapelusikami", podlać odrobiną bulionu i piec około 20 minut.Paprykę można podać z jakimś sosem. Ja zrobiłem sobie na szybko paprykowy, ale mnie osobiście smakuje po prostu z ketchupem :-)Smacznego :-)