Wykonanie
Okej , byłam na tyle leniwa, że kupiłam gotowe ciasto , ale... wyszło świetnie więc bez obaw :)zamrożone
ciasto francuskie :P500g
szpinaku ( jeśli nie macie świeżego to spokojnie może być mrożony tylko, że liściasty, nie rozdrobniony)20g
sera koziego2 ząbki
czosnku3
jajkagałka muszkatałowa
sólpieprzpare plasterkow
pomidoraoliwa z oliwek( ja akurat użyłam tej która jest w słoiku
suszonych pomidorów)Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 220C i wyłożenia blachy do pieczenia
ciastem. Jeśli macie dużą blachę to warto po prostu wyłożyć tylko połowę a z ciasta uformować boki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i dodajemy
szpinak z
czosnkiem . Dusimy doprawiając mocno
solą,
pieprzem i gałką muszkatalową.Rozdzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na stałą piane (po odwróceniu do góry nogami miski nie może piana od niej odpaść).
Żółtka dodajemy do
szpinaku i ciągle mieszając czekamy aż się zetną. Teraz dodajemy tez
ser kozi i czekamy aż się rozpuści -ciągle mieszając.Odstawiamy patelnię z ognia i dodajemy
białka , dokładnie mieszamy. Wykładamy ciasto
szpinakiem , posypujemy jeszcze odrobina
sera i dekorujemy plastrami
pomidora. pieczemy 25 minut.Smacznego - K !