Wykonanie
Caprese to jedno z moich ulubionych dań. Lekkie, zaspokajające głód, nieskomplikowane. Warunek słodkie, soczyste
pomidory, dojrzewające w południowym słońc Toskanii ;-) Marzenia ;-) O tej
porze roku trudno o pyszne
pomidory. Dlatego kombinuję. I wykombinowałam. Zapraszam Was na moje wersje caprese, z grillowanymi
pomidorkami koktajlowymi,
kozim serem i
jajkiem. Ilość produktów zależy od waszego apetytu lub od ilości ludków które chcecie nakarmić.
Pomidorki koktajlowe
ser kozi (rolada)
jajko na twardoodrobina
oliwysól pieprz,
bazylia,
czosnekew odrobina balsamico-ja dodatkowo jako
spodu użyłam krążków wyciętych z
chleba pełnoziarnistego, aby było bardzie syte ;-)Na patelni rozgrzewamy
oliwę, podsmażamy na niej drobno posiekany
czosnek i listki
bazylii. Kiedy
oliwa nabierze aromatu dodajemy
pomidorki i podsmażamy dosłownie minutkę aż skórka zacznie lekko pękać.Układamy wieżyczkę składającą się z ew
chleba , plasterka
jajka,
koziego sera i
pomidora. ważne żeby ciepłego
pomidorka kłaść na
serze wtedy on pod wpływem temperatury zacznie lekko się topić, co nada charakteru naszej przekąsce. Oprószamy lekko
solą i
pieprzem i podajemy z odrobiną balsamico.