Wykonanie
Pierwsze
szparagi w tym roku wykorzystałam do śniadania. Niesamowicie delikatne, w połączeniu z
pomidorami i
ziołami smakują rewelacyjnie. Na weekendowe śniadanie idealne.
Źródło: Kuchnia+ moje zmianySkładniki:2 małe
pomidory10
zielonych szparagów3 łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku2
jajkasól,
pieprzPomidora sparzyć i obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
Szparagi dokładnie umyć, odciąć twarde części. Wrzucić na rozgrzany
olej. chwilę podsmażyć, wlać 100 ml
wody i dusić aż będą al dente. Gdy
woda wyparuje a
szparagi są już prawie miękkie, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz
pomidory i dusić wszystko razem 2 min. Na warzywa wbić
jajka i trzymać na ogniu tak długo aż się zetną ale nie spieką. Można przykryć, aby
jajko od góry szybciej się ścięło. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
bazylią.Smacznego:)