ßßß Cookit - przepis na Ryba po grecku wg

Ryba po grecku wg

nazwa

Wykonanie

Ryba po grecku to bardzo popularna potrawa świąteczna i zapewne każda gospodyni ma swój własny przepis.
Ja często w swojej kuchni posiłkuję się recepturami z pożółkłej już "Kuchni polskiej".
Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z niej.
Jeśli nie macie jeszcze swojego wypróbowanego, polecam.
Składniki:
sos:
80 dkg marchwi
50 dkg pietruszki
50 dkg selera
5-6 dużych cebul
duży koncentrat pomidorowy
4-5 łyżek oleju lub oliwy
cytryna
sól
cukier
papryka słodka
pieprz
ponadto 1kg filetów rybnych.
Sposób wykonania:
Warzywa( poza cebulą) oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski, bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka, dodać 1/2 szkl. wody, posolić i dusić do miękkości.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę. Smażyć na jasno-złoty kolor. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać.
Do miękkich warzyw włożyć przygotowaną cebulę.
Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem i słodką papryką. Można dodać musztardę.Sos powinien być słodko-kwaśny.
Filety rozmrozić, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny.
Smażyć obtoczone w mące.
Rybę można ułożyć na sosie, choć ja osobiście wolę usmażone kawałki wymieszać z sosem, żeby filety przeszły smakiem sosu.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/12/Ryba-po-grecku-wg-Kuchni-polskiej.html