Wykonanie
Ryba po grecku to bardzo popularna potrawa świąteczna i zapewne każda gospodyni ma swój własny przepis.Ja często w swojej kuchni posiłkuję się recepturami z pożółkłej już "Kuchni polskiej".Dzisiejszy przepis pochodzi właśnie z niej.Jeśli nie macie jeszcze swojego wypróbowanego, polecam.
Składniki:sos:80 dkg
marchwi50 dkg
pietruszki50 dkg
selera5-6 dużych
cebulduży
koncentrat pomidorowy4-5 łyżek
oleju lub
oliwycytrynasólcukierpapryka słodkapieprzponadto 1kg
filetów rybnych.Sposób wykonania:Warzywa( poza
cebulą) oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie paski, bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do rondelka, dodać 1/2 szkl.
wody, posolić i dusić do miękkości.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać
olej. Wrzucić
cebulę. Smażyć na jasno-złoty kolor. Pod koniec duszenia dodać
koncentrat pomidorowy. Wymieszać.Do miękkich warzyw włożyć przygotowaną
cebulę.Doprawić
sokiem z cytryny,
solą,
cukrem,
pieprzem i
słodką papryką. Można dodać
musztardę.Sos powinien być słodko-kwaśny.Filety rozmrozić, osuszyć. Oprószyć
solą i
pieprzem. Skropić
sokiem z cytryny.Smażyć obtoczone w
mące.
Rybę można ułożyć na sosie, choć ja osobiście wolę usmażone kawałki wymieszać z sosem, żeby filety przeszły smakiem sosu.Smacznego :)