ßßß
Doskonałe połączenie czosnku, pomidorów i ricotty sprawi, że każdy poczuje wspaniałe włoskie aromaty... Mniam...16 rurek cannelloni2 - 3 łyżki startego sera żółtegoNadzienie:1 paczka (450g) mrożonego szpinaku1 op. sera ricotta (200g) - lub zwykły ser twarogowy w kawałku (byle nie wiejski ziarnisty i nie mielony jak na sernik!!!), może też być Feta, ale wtedy trzeba uważać z doprawianiem solą4 ząbki czosnku4 kawałki suszonych pomidorów1/2 surowej czerwonej papryki1 dymkasok z 1/2 cytryny1 jajkosól, pieprzSos pomidorowy:1 mała puszka koncentratu pomidorowegoniepełna szklanka wody (200ml)1 pokrojona dymkazioła, sól, pieprzSzpinak rozmrażamy w garnku na małym ogniu, odparowujemy i dodajemy: przeciśnięty czosnek, pokrojoną drobno dymkę, paprykę, pomidory, twaróg, sól, pieprz, sok z cytryny. Mieszamy wszystko rozgniatając ser widelcem. Zostawiamy do przestygnięcia. Na koniec dodajemy jedno całe jako i znowu mieszamy.Składniki sosu mieszamy i podgrzewamy w garnuszku.Cannelloni napełniamy farszem - najwygodniej opierać jeden koniec o farsz w misce i nakładać od drugiego końca, a potem odwrócić rurkę i uzupełnić nadzieniem.Prostokątne naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy nafaszerowane cannelloni. Zalewamy sosem dokładnie każdą rurkę, całość posypujemy serem żółtym.Pieczemy 45 min w 200 o C. Świetnie smakuje z kieliszkiem schłodzonego białego wina.Niektórzy dodają jeszcze sos beszamelowy na rurki, ale ja zwykle przygotowuję potrawę 3-4 godziny wcześniej, wtedy nie mam obawy, że cannelloni będą zbyt twarde.Smacznego!!