ßßß Cookit - przepis na 2 w 1 czyli seromakowiec

2 w 1 czyli seromakowiec

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na ciasto 2 w 1 czyli niesamowity makowiec z sernikiem lub sernik z makiem :) jak kto woli i do woli :)
Można go zrobić ekspresowo korzystając z gotowych produktów lub jeśli masz więcej czasu pobawić się w kuchni i stworzyć wszystko samemu. Efekt jest świąteczny, bakaliowy i ser idealnie kremowy.
składniki na ciasto kruche:
wersja ekspres - można skorzystać z gotowego ciasta kruchego dostępnego w marketach
150 g masła lub margaryny
75 g cukru
225 g maki pszennej
1 jajko
szczypta soli
przygotowanie ciasta kruchego:
W dużej misce umieścić mąkę, jajko, cukier 75 g, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.
składniki na masę makową:
- można kupić 1 puszkę gotowej masy makowej
500 g maku zmielonego
200 g miękkiego masła lub margaryny
1 szklanka miodu
1,5 szklanki mleka (można dolać jeżeli masa będzie za gęsta)
1 szklanka rodzynek królewskich i żurawiny
1 szklanka orzechów włoskich i migdałów
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat migdałowy
kieliszek rumu
przygotowanie masy makowej
1. Zmielony mak przełożyć garnka i zalać ciepłym mlekiem. Gotować ok 30 min na małym ogniu
2. W rondelku rozpuścić masło i miód, dodać bakalie, mak i cały czas gotować na małym ogniu. Na sam koniec dodać aromat i kieliszek rumu.
składniki na masę serową:
500 g sera twarogowego do serników 3-krotnie mielonego
250 g mascarpone
1 szklanka brązowego cukru
1 torebka budyniu waniliowego
4 jajka
2/3 szklanki śmietanki 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie masy serowej:
1.Wymieszać dwa rodzaje sera, dodając stopniowo brązowy cukier, proszek budyniowy.
2. Do masy serowej dodawać po jednym jajku cały czas miksując.
3. Na końcu dodać śmietankę 30% i ekstrakt z wanilii, zmiksować.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1. Temperaturę w piekarniku nastawić na 180 C z funkcja grzania góra-dół
2. Blachę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Na przygotowana blachę wyłożyć ciasto kruche, które uprzednio należy rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia (można też zrobić to rekami:) wykładając ciastem dno formy )
4. Ciasto po nakłuwać widelcem i wsadzić do piekarnika na ok 10-15 min aż lekko się zezłoci.
5. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć równo przygotowana masę makową.
6. Na masę makową wyłożyć masę serową.
7. Ciasto piec ok 1 godziny w temperaturze 180 C.
Ciasto po godzinie pieczenia zostawiam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Stygnie równo z piekarnikiem do momentu całkowitego wystudzenia. Najlepsze jest na drugi dzień. Należy je przetrzymywać w lodówce.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/12/2-w-1-czyli-seromakowiec.html