Wykonanie
Zapraszam na pyszne ciasto o śmiesznej nazwie "cycki murzynki". Jest to bardzo dobry przekładaniec, ładnie się kroi i szybko zaspakaja ochotę na "coś słodkiego". Ciasto jest trochę pracochłonne ale smakiem wynagradza trud włożony w jego przygotowanie.Warto spróbować tego przepisu.
Biszkopt:150 g
mąki pszennej100 g
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem. Dodawać po jednym
żółtku i ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 stopni przez 30 min.Ciasto
makowo -
kokosowe:210 g
cukru3/4 szklanki
maku100 g
wiórków kokosowych6
białekBiałka ubić z
cukrem. Wsypać wiórki,
mak i wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 40 min.Masa budyniowa:370 ml
mleka250 g
margaryny6
żółtek1 opakowanie budyniu
waniliowego z
cukrem6 łyżek
cukru3 łyżki
mąki pszennejopcjonalnie
galaretka cytrynowa120 ml
mleka wymieszać z
żółtkami,
cukrem,
budyniem i
mąką. Pozostałe
mleko zagotować, wlać
mleko z
żółtkami i mieszając, zagotować. Dodać
galaretkę w proszku i wymieszać do rozpuszczenia w
masie.
Margarynę utrzeć z ostudzonym
budyniem.Ponadto:
polewa czekoladowa (2 łyżki
masła stopić i zagotować z 4 łyżkami
cukru, 3 łyżkami
kakao i 5 łyżkami słodkiej
śmietany)
dżem mandarynkowy lub
pomarańczowy (300 g)120 g
biszkoptów125 ml białego, półsłodkiego
winarodzynki (garstka) do dekoracjiWykonanie ciasta:Ostudzony
biszkopt posmarować
dżemem. Na wierzch położyć ciasto
makowo -
kokosowe. Ciasto posmarować masą, wyrównać. Na wierzchu ułożyć
biszkopty namoczone w
winie. Udekorować
rodzynkami i polać polewą.Smacznego:)Smacznego :)