ßßß Cookit - przepis na Cycki Murzynki

Cycki Murzynki

nazwa

Wykonanie

Oczywiście nie muszę pisać, skąd nazwa - wystarczy spojrzeć :-). Delikatny i smaczny przekładaniec - biszkopt, beza makowo - kokosowa, krem budyniowy (który dzięki dodatkowi alkoholu do kremu nie jest mdły).. czy muszę pisać więcej? Szybko znika ze stołu i wszystkim smakuje. Polecam!
Składniki na biszkopt:
150 g mąki pszennej (np. tortowej)
100 g drobnego cukru do wypieków
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 150ºC przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Ciasto makowo - kokosowe:
210 g cukru
3/4 szklanki maku (suchego)
100 g wiórków kokosowych
6 białek
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając. Wsypać wiórki, mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20 x 40 cm. Piec w temperaturze 170ºC przez 40 minut.
Masa budyniowa:
370 ml mleka
250 g masła, w temperaturze pokojowej
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe mleko zagotować, wlać do niego mleko z żółtkami i mieszając, zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodawać budyń, partiami, dalej ucierając, do powstania gładkiej masy.
Ponadto:
polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany kremówki)
dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)
120 g okrągłych biszkoptów
125 ml białego, półsłodkiego wina
rodzynki (garstka) do dekoracji
Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo - kokosowe. Ciasto posmarować masą budyniowo - maślaną, wyrównać. Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie. Udekorować rodzynkami i polać polewą czekoladową.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cycki-murzynki