ßßß Cookit - przepis na Cycki Murzynki

Cycki Murzynki

nazwa

Wykonanie

Kolejne ciasto, po Ustach Mariana, które zwabiło mnie swoją nazwą. Ludzka wyobraźnia nie ma tu granic :) Ciasto bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu. Zachwyci z pewnością każdego pana z wybujałą wyobraźnią. Ciasto składa się z kilku części. Podstawę stanowi ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi, na który wyłożyłam mój ulubiony krem budyniowy. kolejna warstwa to biszkopty, czyli nasze cycki i żeby były murzyńskie to muszą mieć odpowiedni kolor, a więc polałam je czekoladą. Wisienka na torcie są oczywiście rodzynkowe sutki. Życzę smacznego wszystkim mężczyznom .
Składniki:
I WARSTWA: CIASTO :
- 6 białek,
- szklanka suchego maku,
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych,
- szklank a cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia .
II WARSTWA: KREM :
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 0,5 litra mleka,
- kostka masła.
III WARSTWA:
- 2 opakowania biszkoptów, polewa czekoladowa i rodzynki.
Wykonanie:
1. Ciasto: B iałka ubijam na sztywną pianę, a nast ę pnie w ciąż ubijając dodaję stopniowo cukier. Na samym końcu dodaję pozostałe sk ła dniki. Całość mieszam ły ż k ą i wykładam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok . 40 minu t w 180 st. C .
2. Krem: B udyń gotuję z połowy mleka wskazanego na opakowaniu. Do gotującego się budyniu wsypuję galaretkę w proszku i dokładnie mieszam. Ostudzony budyń ucieram z masłem. Jeśli pojawi ą się grudki, d odaj ę odrobin ę mleka (1-2 łyżki) i miksuję.
3. Na wystudzonym cieście kładę warstwę kremu. Na kremie układam biszkopty, które oblewam polewą czekoladową, a następnie układam na każdym biszkopcie po jednej rodzynce.
...
Źródło:http://akademiaciastek.blogspot.com/2016/04/cycki-murzynki.html