ßßß Cookit - przepis na Ciasto Cytrynowe z Galaretką

Ciasto Cytrynowe z Galaretką

nazwa

Wykonanie

Wiem wiem, pewnie macie dość już jedzenia.
Trwają święta i z pewnością nikt nie będzie teraz piekł.
Nie moglam się powstrzymac by nie opublikować
przepisu na te pyszne ciasto.
Nieco wilgotne z delikatnym kremem i galaretką
Jesli nie na święta to z pewnością z okazji
Nowego Roku jak bajbardziej możecie się o nie postarać:)
Skład:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 200 g margaryny lub masła
- 4 jajka
- skórka z otartej 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 galaretki cytrynowe
- 2 opakowania kremu waniliowego Dr.Oetker
- mleko
Masło rozpuścić na wolnym ogniu i wystudzić.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z cukrem do białości.
Dodawać powoli nie przerwanie miksując mąke,
margarynę, skórkę i sok z cytryny.
Białka ubić na sztyną pianę.
Delikatnie przełożyć do ciasta i wymieszać łyżką.
Foremkę średniej wielkości wyłożyć papierem
do pieczenia a następnie przelać do niej ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Czas pieczenia 35-40 minut.
Ostudzone ciasto delikatnie docisnąc palcami
tak aby stworzyło ubity spód.
Nałożyć przygotowany wg instrukcji krem.
Uprzednio zrobioną galaretkę
przelać na masę i wstawić do lodówki.
UWAGA:aby galaretka miała intensywniejszy smak i szybciej stężała rozróbcie 3 opakowania
w proporcji na 2 opakowania.
W oryginalnym przepisie krem waniliowy robię sama.
Jednak tym razem smietana nie chciała mi się ubić i
niestety masa nie wyszła.
Miałam pod ręką gotową w proszku.
Od teraz moje ciasto będzie przyrządzane własnie w taki sposób.
Smacznych i Wesołych Świąt !:)
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/12/ciasto-cytrynowe-z-galaretka.html