Wykonanie
Ci z Was, którzy "lubią mnie" na facebooku, widzieli, że kilka dni temu mój Mężczyzna zrobił mi niespodziankę i kupił świetną blachę z odpinanym rantem,formę do babki i kilka innych fajnych dodatków. Jako że zbliża się Wielkanoc jako pierwszą postanowiliśmy wykorzystać formę do babki. Dziś upiekliśmy
cytrynową, ale mam też w planach
drożdżową.potrzebne składniki:0,5 szklanki
mąki pszennej,0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej,0,75 szklanki
cukru,200 g miękkiego
masła lub
margaryny,2 łyżeczki
proszku do pieczenia,skórka otarta z jednej
cytryny,sok z 1
cytryny,4 duże
jajka, (oddzielamy
białka od
żółtek),
cukier puder do posypania.
Masło ucieramy z
cukrem, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym
żółtku, następnie dogajemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, a na końcu sok i
skórę z cytryny, dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty składników. Delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.Ciasto wylewamy do wytłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w temperaturze 160 stopni, następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze około 20-30 minut (pieczemy do suchego patyczka).Zostawiamy na 10-15 minut, następnie wytrząsamy z formy. Posypujemy
cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
przepis dodaję do akcji