Wykonanie
Różnorodność włoskich
makaronów jest niezliczona.Tym razem postanowiłamwykorzystać zakręcone i wesołekręciołki - korkociągiczyli cellentani.
Makaron ugotowałam al dente,odcedziłam, przelałamciepłą
wodą a następnie
skropiłam oliwą i wymieszałam,by
makaron się nie posklejał.Kilka dużych
pieczarek pokroiłam na ćwiartki, posoliłam, polałam
sokiem z cytryny i zasmażyłam.Gdy
woda odparowała, podlałam
oliwą i zrumieniłam.6 cienkich
parówek drobiowo-wieprzowych pokroiłam na równe części.Na końcach zrobiłam grube nacięcia w kształcie krzyża, zasmażyłam.Kiedy się zrobiły się lekko rumiane dodałam je do
makaronuwraz z
pieczarkami. Całość przełożyłam na głęboką patelnię.Doprawiłam
solą,
oregano i szczyptą
ostrej papryki. Wlałam nieduży chlustpółwytrawnego
białego wina - chwilę podgrzewałam, mieszając.Na końcu dodałam kilka suszonych
śliwek.Gorące danie wyłożyłam na talerze. Do każdej porcji włożyłam 2-3 małekulki
sera mozarella. Ozdobiłam karbowaną
sałatą i
rukolą.
Buon Appetito :)