Wykonanie
Katarzyna Bosacka od ubiegłego roku tropi dobrą i złą żywność. Zwraca nam uwagę na zawartość
masła w
maśle,
mięsa w parówkach i
owoców w jogurtach
owocowych, po to, byśmy robiąc codzienne zakupy, sięgali po zdrowe produkty, a nie oszukany
chleb,
wędlinę czy produkt seropodobny. Uwielbiam jej programy "Wiem co jem" i żałuję, że nakręcono zaledwie kilkanaście odcinków - najchętniej obejrzałabym kilka
serii jednym ciągiem - zupełnie jak dobry serial.Sama zabawiłam się ostatnio w tropiciela. Okazało się, że wszystkie odcinki pierwszej
serii są dostępne online, o TUTAJ . Gorąco zachęcam do obejrzenia odcinka o
makaronie .Przez lata unikałam
makaronu, jako zbyt tuczącego.
Potem miałam epizod z
makaronem pełnoziarnistym, ale prawdę mówiąc jest niezbyt smaczny, niestety.Czy
makaron naprawdę tuczy?Przyznam, że nigdy nie przyglądałam się indeksowi glikemicznemu
makaronu z pszenicy durum, uznałam, że należy do produktów niedozwolonych - plasując się na równi z innymi białymi
mąkami i
makaronami. Tymczasem ma on tylko nieco wyższy indeks glikemiczny niż
makaron z pełnoziarnistej
mąki - i ma w wersji al dente TYLKO 45 - 50 IG . Potwierdza to kilka źródeł: LINK, LINK, LINK, LINK .
Makaron z pszenicy durum to dobre źródło węglowodanów. LINK, LINK, LINK .Wybierajmy
makaron z pszenicy durum. Dostępny jest w każdym sklepie - i to nawet od
polskich producentów. Co ważne - nie różni się ceną od tego ze zwykłej
mąki pszennej.Gotujmy go w dużej ilości (osolonej)
wody.Nie dodawajmy
oleju podczas gotowania - duża ilość
wody zapobiegnie sklejaniu się
makaronu.Nie przepłukujmy
wodą ugotowanego
makaronu - spłukujemy
skrobię, potrzebną by sos lepiej "przylegał".
Makaron może być tuczący w kilku przypadkach:jeśli go rozgotujemyjeśli użyjemy tłustego sosujeśli jego porcja jest zbyt duża
Makaron gotuję na półtwardo, może nawet jest twardszy niż al dente - tak na wszelki wypadek - nie mam niestety jako doradcy włoskiej mamma .