ßßß Cookit - przepis na Makaron - zdrowy czy nie?

Makaron - zdrowy czy nie?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Katarzyna Bosacka od ubiegłego roku tropi dobrą i złą żywność. Zwraca nam uwagę na zawartość masła w maśle, mięsa w parówkach i owoców w jogurtach owocowych, po to, byśmy robiąc codzienne zakupy, sięgali po zdrowe produkty, a nie oszukany chleb, wędlinę czy produkt seropodobny. Uwielbiam jej programy "Wiem co jem" i żałuję, że nakręcono zaledwie kilkanaście odcinków - najchętniej obejrzałabym kilka serii jednym ciągiem - zupełnie jak dobry serial.
Sama zabawiłam się ostatnio w tropiciela. Okazało się, że wszystkie odcinki pierwszej serii są dostępne online, o TUTAJ . Gorąco zachęcam do obejrzenia odcinka o makaronie .
Przez lata unikałam makaronu, jako zbyt tuczącego. Potem miałam epizod z makaronem pełnoziarnistym, ale prawdę mówiąc jest niezbyt smaczny, niestety.
Czy makaron naprawdę tuczy?
Przyznam, że nigdy nie przyglądałam się indeksowi glikemicznemu makaronu z pszenicy durum, uznałam, że należy do produktów niedozwolonych - plasując się na równi z innymi białymi mąkami i makaronami. Tymczasem ma on tylko nieco wyższy indeks glikemiczny niż makaron z pełnoziarnistej mąki - i ma w wersji al dente TYLKO 45 - 50 IG . Potwierdza to kilka źródeł: LINK, LINK, LINK, LINK .
Makaron z pszenicy durum to dobre źródło węglowodanów. LINK, LINK, LINK .
Wybierajmy makaron z pszenicy durum. Dostępny jest w każdym sklepie - i to nawet od polskich producentów. Co ważne - nie różni się ceną od tego ze zwykłej mąki pszennej.
Gotujmy go w dużej ilości (osolonej) wody.
Nie dodawajmy oleju podczas gotowania - duża ilość wody zapobiegnie sklejaniu się makaronu.
Nie przepłukujmy wodą ugotowanego makaronu - spłukujemy skrobię, potrzebną by sos lepiej "przylegał".
Makaron może być tuczący w kilku przypadkach:
jeśli go rozgotujemy
jeśli użyjemy tłustego sosu
jeśli jego porcja jest zbyt duża
Makaron gotuję na półtwardo, może nawet jest twardszy niż al dente - tak na wszelki wypadek - nie mam niestety jako doradcy włoskiej mamma .
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/04/makaron-zdrowy-czy-nie.html