Wykonanie
Dziś drugi post z
serii podstaw gotowania.O
makaronie opowiem Wam :)Jak może zauważyliście jestem fanką
makaronów (co niekoniecznie dobrze odbija się na mojej figurze ). Dziś doradzę Wam jak wybrać dobry
makaron, rady dotyczące gotowania i w końcu - jak ugotować idealny
makaron.Wybór
makaronu.Najlepszy
makaron będzie wykonany z
mąki durum lub ze zmielonych ziaren pszenicznych - semoliny.
Mąka ta różni się od innych tym, że do jej wykonania używa się także łupinki pszenicznej, dzięki
czemu ziarna nie
tracą tulu składników mineralnych, witamin i błonnika.
Makaron taki będzie miał żółty kolor, nie będzie się kleił i rozgotowywał.Koniecznie czytaj etykiety, gdyż często producenci jedynie dodają
mąkę durum do zwykłej.Do dań, gdzie
makaron zostanie nadziany, takich jak ravioli,
cannelloni czy lasagne warto użyć świeżego
makaronu, który znaleźć można w lodówkach.Do
sosów lepiej sprawdzi się ten uprzednio ususzony, gdyż jest bardziej odporny na łamanie i lepiej wytrzymuje ciężar
sosów.
Kolorowy makaron jest interesujący, ale nie ma smaku
szpinaku czy
buraków - jest on jedyniie zabarwiony.W sklepach można spotkać
makarony nisko węglowodanowe - jeżeli dbasz o linie to coś dla Ciebie :)Rady dotyczące gotowania.- Nie dolewaj
oliwy do
wody na
makaron !
Olej wcale nie sprawi, że
makaron nie będzie się kleił. Wystarczy użyć dużej ilości
wody, mieszać co jakiś czas i gotować odpowiednio długo.-
Makaron gotuj do czasu aż będzie "al dente" - miękki, ale przy przegryzaniu stawiający delikatny
opór. Jeśli
makaronu będziesz używać do zapiekanki czy lazanii może on być nawet twardszy, gdyż dogotuje się w sosie podczas zapiekania.- Nie gotuj razem dwóch rodzajów
makaronu... jeden ugotuje się szybciej niż drugi.- Jeśli używasz
makaronu do sosu warto zostawić trochę
wody z gotowania.
Skrobia sprawi, że sos zgęstnieje ( dzięki
skrobi ) i będzie się lepił do
makaronu.- Wskazówki producenta będą bardzo pomocne przy gotowaniu, jednak minutę przed końcem czasu sprawdź miękkość
makaronu - Ty wiesz najlepiej jaki lubisz :)- Pierwsza rzeczy ( i najważniejsza ) to duży garnek.Gotując
makaron dla dwóch osób należy użyć od 2 do 3 litrów
wody.
Makaron potrzebuje luzu aby się nie sklejał i gotował równomiernie.-
Woda na
makaron musi być posolona.Nawet jeżeli wydaje Ci się, że
sos jest słony musisz posolić
makaron (niesłony
makaron potrafi zepsuć smak nawet najlepszego dania).
Woda bez
soli szybciej się zagotuje - wsyp
sól po wrzeniu.- Doprowadź
wodę do pełnego wrzenia i wsypuj
makaron powoli ( tak aby
woda nie przestała się gotować ), zamieszaj.Jeżeli gotujesz
makaron do spaghetti nie łam go na pół aby zmieścił się w garnku... wystarczy, że poczekasz chwilkę aż część zanurzona w wodzie zmięknie i zamieszasz.- Nie przykrywaj
makaronu.- Od czasu do czasu zamieszaj w garnku aby
makaron nie przywarł do dna.- Trzymaj się wytycznych producenta.
Makarony wymagają rożnych czasów gotowania.- Przed końcem gotowania upewnij się, że
makaron jest odpowiednio miękki .- Gotowy
makaron odcedź na durszlaku / sicie i przelej zimną
wodą ( co zatrzyma proces gotowania ).Wyjątek stanowi
makaron dodawany do sosu zaraz po ugotowaniu.-
Makaron do sałatek ostudź całkowicie pod zimną
wodą.