ßßß Cookit - przepis na Gotowanie idealnego makaronu.

Gotowanie idealnego makaronu.

nazwa

Wykonanie

Dziś drugi post z serii podstaw gotowania.
O makaronie opowiem Wam :)
Jak może zauważyliście jestem fanką makaronów (co niekoniecznie dobrze odbija się na mojej figurze ). Dziś doradzę Wam jak wybrać dobry makaron, rady dotyczące gotowania i w końcu - jak ugotować idealny makaron.
Wybór makaronu.
Najlepszy makaron będzie wykonany z mąki durum lub ze zmielonych ziaren pszenicznych - semoliny. Mąka ta różni się od innych tym, że do jej wykonania używa się także łupinki pszenicznej, dzięki czemu ziarna nie tracą tulu składników mineralnych, witamin i błonnika.
Makaron taki będzie miał żółty kolor, nie będzie się kleił i rozgotowywał.
Koniecznie czytaj etykiety, gdyż często producenci jedynie dodają mąkę durum do zwykłej.
Do dań, gdzie makaron zostanie nadziany, takich jak ravioli, cannelloni czy lasagne warto użyć świeżego makaronu, który znaleźć można w lodówkach.
Do sosów lepiej sprawdzi się ten uprzednio ususzony, gdyż jest bardziej odporny na łamanie i lepiej wytrzymuje ciężar sosów.
Kolorowy makaron jest interesujący, ale nie ma smaku szpinaku czy buraków - jest on jedyniie zabarwiony.
W sklepach można spotkać makarony nisko węglowodanowe - jeżeli dbasz o linie to coś dla Ciebie :)
Rady dotyczące gotowania.
- Nie dolewaj oliwy do wody na makaron !
Olej wcale nie sprawi, że makaron nie będzie się kleił. Wystarczy użyć dużej ilości wody, mieszać co jakiś czas i gotować odpowiednio długo.
- Makaron gotuj do czasu aż będzie "al dente" - miękki, ale przy przegryzaniu stawiający delikatny opór. Jeśli makaronu będziesz używać do zapiekanki czy lazanii może on być nawet twardszy, gdyż dogotuje się w sosie podczas zapiekania.
- Nie gotuj razem dwóch rodzajów makaronu... jeden ugotuje się szybciej niż drugi.
- Jeśli używasz makaronu do sosu warto zostawić trochę wody z gotowania. Skrobia sprawi, że sos zgęstnieje ( dzięki skrobi ) i będzie się lepił do makaronu.
- Wskazówki producenta będą bardzo pomocne przy gotowaniu, jednak minutę przed końcem czasu sprawdź miękkość makaronu - Ty wiesz najlepiej jaki lubisz :)
- Pierwsza rzeczy ( i najważniejsza ) to duży garnek.
Gotując makaron dla dwóch osób należy użyć od 2 do 3 litrów wody.
Makaron potrzebuje luzu aby się nie sklejał i gotował równomiernie.
- Woda na makaron musi być posolona.
Nawet jeżeli wydaje Ci się, że sos jest słony musisz posolić makaron (niesłony makaron potrafi zepsuć smak nawet najlepszego dania).
Woda bez soli szybciej się zagotuje - wsyp sól po wrzeniu.
- Doprowadź wodę do pełnego wrzenia i wsypuj makaron powoli ( tak aby woda nie przestała się gotować ), zamieszaj.
Jeżeli gotujesz makaron do spaghetti nie łam go na pół aby zmieścił się w garnku... wystarczy, że poczekasz chwilkę aż część zanurzona w wodzie zmięknie i zamieszasz.
- Nie przykrywaj makaronu.
- Od czasu do czasu zamieszaj w garnku aby makaron nie przywarł do dna.
- Trzymaj się wytycznych producenta.
Makarony wymagają rożnych czasów gotowania.
- Przed końcem gotowania upewnij się, że makaron jest odpowiednio miękki .
- Gotowy makaron odcedź na durszlaku / sicie i przelej zimną wodą ( co zatrzyma proces gotowania ).
Wyjątek stanowi makaron dodawany do sosu zaraz po ugotowaniu.
- Makaron do sałatek ostudź całkowicie pod zimną wodą.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/08/2-idealny-makaron.html