Wykonanie
Przygotowanietego danianie należydo skomplikowanych.Jednak,spożycie go z wdziękiem,to już sztuka.Spaghettio długości 50 cmleżało na półce i czekało naswoją wielką chwilę.:)Do dużego garnka z wrzącą, osoloną
wodą i łyżką
oliwy,wrzuciłam pół opakowania
makaronu,czyli około 250 g.Gotowałam mieszając.W międzyczasie posiekałam drobno dwie
dymki i ząbek
czosnku.Zasmażyłam na rozgrzanej patelni z
oliwą.Dwa
pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pozbyłam się gniazd nasiennych,miąższ pokroiłam w kostkę, dodałam do
cebuli i
czosnku.Posoliłam. Ze świeżej
papryczki pepperoni wyjęłam pestki,posiekałam drobno, doprawiłam nią sos.Wlałam odrobinę
czerwonego wina i łyżeczkę
octu balsamicznego.Gotowałam dalej na małym ogniudo momentu, aż
wino odparowało.Na koniec dodałam puszkę
tuńczyka w oleju.Spaghetti odcedziłam, połączyłam z powstałym sosem.Danie posypałam
włoskimi orzechami i ozdobiłam
bazylią.
Buon Appetito :)