ßßß Cookit - przepis na Spaghetti al tonno

Spaghetti al tonno

nazwa

Składniki

Wykonanie

Przygotowanie
tego dania
nie należy
do skomplikowanych.
Jednak,
spożycie go z wdziękiem,
to już sztuka.
Spaghetti
o długości 50 cm
leżało na półce i czekało na
swoją wielką chwilę.
:)
Do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą i łyżką oliwy,
wrzuciłam pół opakowania makaronu,
czyli około 250 g.
Gotowałam mieszając.
W międzyczasie posiekałam drobno dwie dymki i ząbek czosnku.
Zasmażyłam na rozgrzanej patelni z oliwą.
Dwa pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pozbyłam się gniazd nasiennych,
miąższ pokroiłam w kostkę, dodałam do cebuli i czosnku.
Posoliłam. Ze świeżej papryczki pepperoni wyjęłam pestki,
posiekałam drobno, doprawiłam nią sos.
Wlałam odrobinę czerwonego wina i łyżeczkę octu balsamicznego.
Gotowałam dalej na małym ogniu
do momentu, aż wino odparowało.
Na koniec dodałam puszkę tuńczyka w oleju.
Spaghetti odcedziłam, połączyłam z powstałym sosem.
Danie posypałam włoskimi orzechami i ozdobiłam bazylią.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2010/08/spaghetti-al-tonno.html