ßßß Cookit - przepis na Muszle z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotty

Muszle z nadzieniem ze szpinaku i sera ricotty

nazwa

Wykonanie

Makaronowe muszle jadłam już w poprzednim tygodniu ale muszę napisać, że uwielbiam szpinak więc smak tego dania pozostał do dziś. Wiecie co mam w kuchennym zlewozmywaku? szpinak! znowu szpinak ktoś by powiedział, obawiam się, że moje dzieci tak zareagują ale nie martwię się bo dla nich mam inną propozycje a sama szpinaku zjem ile się da! Przepis znalazłam tu i bardzo, bardzo za niego dziękuję bo na moim stole zagości nie jeden raz!
Składniki:
250 g makaronu typu muszle
500 g szpinaku
2 ząbki czosnku
ok. 250 g sera typu ricotty
200 ml śmietanki
sól i grubo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
mielone migdały do posypania na koniec
Przygotowanie:
Makaron ugotować mocno al dente w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny oliwy.
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokruszony ser ricotta. Doprawić solą i pieprzem.
Ugotowane muszle nadziewać ciepłą masą serowo-szpinakową. Śmietankę wlewamy na spód naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy:) i na to układamy nadziewane muszelki i skrapiamy je z wierzchu oliwą. Podgrzewamy w piecu mocno rozgrzanym, na najniższej półce (grzanie od dołu), do momentu aż zagrzeje się śmietanka i cała potrawa będzie ciepła Przed podaniem posypujemy muszelki mielonymi migdałami,
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/07/muszle-z-nadzieniem-ze-szpinaku-i-sera.html