Wykonanie
Makaronowe muszle
jadłam już w poprzednim tygodniu ale muszę napisać, że uwielbiam
szpinak więc smak tego dania pozostał do dziś. Wiecie co mam w kuchennym zlewozmywaku?
szpinak! znowu
szpinak ktoś by powiedział, obawiam się, że moje dzieci tak zareagują ale nie martwię się bo dla nich mam inną propozycje a sama
szpinaku zjem ile się da! Przepis znalazłam tu i bardzo, bardzo za niego dziękuję bo na moim
stole zagości nie jeden raz!Składniki:250 g
makaronu typu muszle500 g
szpinaku2 ząbki
czosnkuok. 250 g
sera typu
ricotty200 ml
śmietankisól i grubo zmielony
pieprzoliwa z oliwekmielone
migdały do posypania na koniecPrzygotowanie:
Makaron ugotować mocno al dente w wodzie z dodatkiem
soli i odrobiny
oliwy.
Szpinak rozmrozić na patelni, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i pokruszony
ser ricotta. Doprawić
solą i
pieprzem.Ugotowane muszle nadziewać ciepłą masą
serowo-
szpinakową.
Śmietankę wlewamy na spód naczynia żaroodpornego, solimy i
pieprzymy:) i na to układamy nadziewane muszelki i skrapiamy je z wierzchu
oliwą. Podgrzewamy w piecu mocno rozgrzanym, na najniższej półce (grzanie od dołu), do momentu aż zagrzeje się
śmietanka i cała potrawa będzie ciepła Przed podaniem posypujemy muszelki mielonymi
migdałami,