Wykonanie
Zapraszam na ciąg dalszy wariacji ze
szpinakiem. Polędwiczka wieprzowa w zestawie ze
szpiankiem i
serem trafiła do gustu osób, które jadły
szpinak po raz pierwszy w życiu. Przepis na to danie znalazłam na jednym z blógów, które często odwiedzam , niestety nie zapisałam, i za nic nie
mogę sobie przypomnieć gdzie go znalazłam. Danie zrobiłam z pamięci.
Składniki:1 "słodka" polędwiczka wieprzowa25 dag
szpinaku (może być mrożony)20 dag
ricotty (czasami zastępuję innym
serem, np. Bieluchem)2 ząbki
czosnkusól,
pieprzkawałek
żółtego seraPolędwiczkę pokroić w plastry, delikatnie rozgnieść. Oprószyć
solą i
pieprzem.
Szpinak podsmażyć na
maśle, dodać
czosnek i
ser, chwilę razem przesmażyć, doprawić
solą i
pieprzem. Na medalionach układać porcję
szpianku, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać około 30 minut. 5 minut przed końcem posypać
startym serem i ponownie wstawić do piekarnika, do momentu roztopienia się
sera.Smacznego:)