Wykonanie
Danie powstało trochę z przypadku, trochę z zachłanności zakupowej . Po raz kolejny, na rynku kupiłam długie
czerwone papryki - zupełnie bez pomysłu co z nimi zrobić , ale były ładne. No i już . To wystarczyło.
składniki (3 porcje)3 długie
czerwone paprykipaczka
szpinakuok 100 g
sera typu bałkański, pokrojony w małe plasterki3 ząbki
czosnkusólpieprzprzygotowanie
papryki umyć, osuszyć przekroić wzdłuż na połowy, usunąć pestki. blaszkę na której będziemy piec
papryki polać
oliwą ułożyć
papryki skórą do góry, posolić, posypać
pieprzem, polać
oliwą (najlepiej rozetrzeć ją równomiernie palcami) odwrócić
papryki skórą do dołu , posolić i posypać
pieprzem, jeżeli nie są wystarczająco pokryte
oliwą ,dodać
oliwy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 15 - 20 minut
Papryki powinny się zrobić miękkie. Należy uważać żeby
papryk nie przypiec za bardzo. W międzyczasie opłukać
szpinak, przełożyć mokry do odpowiedniej wielkości rondelka , przykryć i podgrzewać do czasu aż listki zmiękną.
Czosnek obrać i posiekać.Przełożyć
szpinak ,bez
wody, na małą patelnię, dodać
sól,
pieprz i
czosnek, wymieszać i chwilę odparowywać na średnim ogniu. Podpieczone
papryki wyjąć z piekarnika, na każdej rozłożyć
szpinak, równomiernie rozłożyć plasterki
sera. W piekarniku ustawić funkcję grilla , wstawić pod grill blaszkę z
paprykami. Grillować do czasu aż
ser się lekko zrumieni. Smacznego!Uwaga : Jeżeli piekarnik nie ma funkcji grill, wstawiamy po prostu do piekarnika nagrzanego do 200 st C.