Wykonanie
Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – strozzapreti z
karczochami i
ricott ą . Jeśli cenicie sobie dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj możecie skorzystać.
Składniki na 4 osoby:500 gr strozzapreti4
karczochy250 gr
sera ricotty30 gr
sera ricotty50 gr p ł atk ó w
migdałowychpietruszka2 z ąbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
oliwyPrzygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy
woda się gotuje, obieramy
karczochy. Na patelnie wylewamy nitkę
oliwy, smażymy
czosnek z
pietruszka przez 1-2 minuty.
Dodajemy
karczochy i pól szklanki
wody, podduszamy na
oliwie, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Gdy będą miękkie, a
woda odparuje prawie do końca ściągamy z ognia.
Płatki migdałowe i przypieczamy na patelni na złoty kolor, odkładamy, studzimy i siekamy na drobno .
W misce mieszamy
ricottę z
startym serem pecorino. Dodajemy połowę przypieczonych
migdałów.
Wrzucamy
makaron na patelnie, doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy.
Następnie wrzucamy do miski z
serem i mieszamy
łopatką.
Przed podaniem wierzch posypujemy resztą
migdałów .Warto wiedzieć !
Makaron strozzapreti w dosłownym tł umaczeniu znaczy duszenie się księdza. … w necie wyczytałam, że pochodzenie tej nazwy jest nie znan e .Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)