ßßß Cookit - przepis na Strozzapreti z karczochami i ricottą

Strozzapreti z karczochami i ricottą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj proponuję Wam kolejną pastę – strozzapreti z karczochami i ricott ą . Jeśli cenicie sobie dobre przepisy na szybkie obiady, dzisiaj możecie skorzystać.
Składniki na 4 osoby:
500 gr strozzapreti
4 karczochy
250 gr sera ricotty
30 gr sera ricotty
50 gr p ł atk ó w migdałowych
pietruszka
2 z ąbki czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwy
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W czasie, kiedy woda się gotuje, obieramy karczochy. Na patelnie wylewamy nitkę oliwy, smażymy czosnek z pietruszka przez 1-2 minuty.
Dodajemy karczochy i pól szklanki wody, podduszamy na oliwie, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy będą miękkie, a woda odparuje prawie do końca ściągamy z ognia. Płatki migdałowe i przypieczamy na patelni na złoty kolor, odkładamy, studzimy i siekamy na drobno .
W misce mieszamy ricottę z startym serem pecorino. Dodajemy połowę przypieczonych migdałów.
Wrzucamy makaron na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Następnie wrzucamy do miski z serem i mieszamy łopatką.
Przed podaniem wierzch posypujemy resztą migdałów .
Warto wiedzieć !
Makaron strozzapreti w dosłownym t
ł umaczeniu znaczy duszenie się księdza. … w necie wyczytałam, że pochodzenie tej nazwy jest nie znan e .
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/04/strozzapreti-z-karczochami-i-ricotta.html