Wykonanie
Przechodząc koło warzywniaka zauważyłam pięknego
bakłażana, który zachęcał mnie do zakupu swą lśniącą skórką. Nie zastanawiając się zbyt długo wylądował w moim koszyczku i powędrował ze mną do domu. Już od dawna miałam ochotę na grillowane roladki z
ricottą.Wracając jednak do samego warzywa - w istocie jest to
owoc Psianki podłużnej. Ma sporo witamin i mikroelementów, do tego jest niskokaloryczny i ma właściwości odtruwające. Badania wykazują, że skutecznie obniża poziom cholesterolu w organiźmie. Pamiętajmy jednak, by nie obierać go ze skórki, która zawiera cenne składniki.
SKŁADNIKI:-
bakłażan- ok. 150 g
sera Ricotta- łodyga zielonej
pietruszki- 2 małe ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
oliwa z oliwekPRZYGOTOWANIE:
Serek mieszamy z posiekanym
czosnkiem i
natką pietruszki. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Umytego
bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Można posolić go, odstawić na 10 min by puścił
soki i stracił goryczkę, jednak ja tego nie robię. Plasterki warzywa grillujemy z
oliwą na patelni grillowej z obu stron. Każdy schłodzony plaster smarujemy
serkiem i rolujemy. Można przekłuć je wykałaczką i ozdrobić
ziołami. Smacznego!