ßßß Cookit - przepis na Roladki z grillowanego bakłażana i ricotty

Roladki z grillowanego bakłażana i ricotty

nazwa

Wykonanie

Przechodząc koło warzywniaka zauważyłam pięknego bakłażana, który zachęcał mnie do zakupu swą lśniącą skórką. Nie zastanawiając się zbyt długo wylądował w moim koszyczku i powędrował ze mną do domu. Już od dawna miałam ochotę na grillowane roladki z ricottą.
Wracając jednak do samego warzywa - w istocie jest to owoc Psianki podłużnej. Ma sporo witamin i mikroelementów, do tego jest niskokaloryczny i ma właściwości odtruwające. Badania wykazują, że skutecznie obniża poziom cholesterolu w organiźmie. Pamiętajmy jednak, by nie obierać go ze skórki, która zawiera cenne składniki.
SKŁADNIKI:
- bakłażan
- ok. 150 g sera Ricotta
- łodyga zielonej pietruszki
- 2 małe ząbki czosnku
- sól, pieprz, oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Serek mieszamy z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Można posolić go, odstawić na 10 min by puścił soki i stracił goryczkę, jednak ja tego nie robię. Plasterki warzywa grillujemy z oliwą na patelni grillowej z obu stron. Każdy schłodzony plaster smarujemy serkiem i rolujemy. Można przekłuć je wykałaczką i ozdrobić ziołami. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2013/04/roladki-z-grillowanego-bakazana-i.html