Wykonanie
Łańcuszek "Męskiej szkoły gotowania" działa!Wspomnę najpierw, że mój mężczyzna gotuje całkiem nieźle.Nauczył się paru trików dzięki mojemu oglądaniu przeróżnych kulinarnych programów, i działa...całkiem nieźle mu idzie.Pamiętam jak zrobił dwa lata temu chińską potrawę i rozgotował wszystkie warzywa...Jednak dziś potrafi zrobić pysznego
kurczaka z rożna- najlepszego
rzec mogę!a do niego frytki, których zawsze jest nam mało.Wszystkie pieczenie
mięsne należą do niego bo robi je po prostu idealnie,ale w
sumie nigdy nie korzysta z przepisów i kiedy go pytam jak to zrobił, co dodałnigdy nie wie bo i też nie zapisuje- po co przecież?Na wstępie napisałam łańcuszek...dokładnie tak! i jestem kolejną osobą, któramogłaby napisać, że zdarzył się cud jak zrobiła to na przykład Bea-klik ,która przetłumaczyła post Noblevy klik swojemu mężowi a Onprzyłączył się do "Męskiej szkoły gotowania" przyrządzając zupę, na którąNobleva czekała aż 11 lat!Ja nie musiałam tłumaczyć ani też czytać czy opowiadać- po prostuzwyczajnie wysłałam mojemu Panu @ z
linkiem do Obu Pań i kiedy przyszłam do domu w dniu Walentynek dostrzegłam cud...kolacja przy świecach a na talerzach
kurczak smażony na szybko z Tobagowedług przepisu z podarowanej dla mnie książki "Kuchnia Karaibska"* Tobago - siostrzana wyspa Trynidadu, została odkryta przez Krzysztofa Kolumba w 1498r.Wielki podróżnik nazwał ją Bella Forma (piękny kształt), dziś jednak posługują się tam nazwą wymyśloną przez Indian.Dziękuję kochanie za miły wieczór:-)czyli "męska szkoła gotowania" za sprawą Noblevy :-)
Źródło: "Kuchnia Karaibska" RzeczypospolitaSkładniki : na 4 osoby1/4 szklanki
sosu sojowego1 łyżka ciemnego
rumu1 łyżka
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżeczka mielonego
ziela angielskiego1 łyżeczka mielonego
imbiru1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne2
filety z piersi kurczaka2 łyżki
oleju roślinnego1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku100g
pieczarek1 średnia
czerwona papryka1 średnia
marchew200g
groszku cukrowego (użył zielonej
fasolki)400g
ananasa z puszki100g niesolonych
orzechów nerkowca, uprażonychPrzygotowanie:Warzywa pokroić w paski.W misce połączyć sos,
rum,
mąkę kukurydzianą,
cukier i
przyprawy.W powstałej marynacie obtoczyć pokrojone na kawałki
mięso kurczakai odstawić na 1 godzinę do lodówki.Po godzinie odcedzić
mięso z marynaty, sos wyrzucić.Na dużej patelni rozgrzać
olej i smażyć porcjami
mięso, odstawić.Na patelnię wrzucić
cebulę,
czosnek,
grzyby,
paprykę i
marchew.Smażyć warzywa ok 5 minut ciągle mieszając.Dodać
ananasa,
groszek cukrowy,
orzechy nerkowca i
mięso z kurczaka.Smażyć do chwili gdy składniki się dobrze połączą i rozgrzeją.Podawać z
ryżem.Smacznego!