Wykonanie
Polecam dzisiaj smaczne danie z
kurczaka z aromatycznym
sezamem i chrupkimi warzywami. W orginalnym przepisie wystąpił
indyk jednak ja użyłam
kurczaka bo
indyk nie zawsze jest dostępny. Danie można podać z chińskim
makaronem , ja tym razem zdecydowałam się na
ryż. Jest to moja propozycja do akcji Ireny i Andrzeja .
Źródło: Wendy Hobson 1000 klasycznych potraw chińskichSkładniki:2
piersi z kurczaka2 łyżki
oleju arachidowego2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
brązowego cukru2 łyżki ciemnego
sosu sojowego80 ml
bulionu drobiowego½ łyżeczki
skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej4 łyżki
sezamu2
czerwone papryki (lub różnokolorowe)2
marchewki1
cebulakilka plastrów
ananasa2 łyżki
oleju arachidowego1 łyżeczka
oleju sezamowegoPapryki pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w cienkie paski.
Ananasa,
cebulę i
marchewki również pokroić.
Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić w paski. W miseczce wymieszać
sos sojowy,
bulion,
skrobię i
cukier. W woku rozgrzać
olej i smażyć
kurczaka ok. 3-4 minuty. Wyjąć i odstawić. W woku rozgrzać kolejne 2 łyżki
oleju i wrzucić warzywa. Smażyć kilka minut, aż zmiękną, ale pozostaną kruche. Dodać
sos sojowy i
olej sezamowy. Całość wymieszać, dobrze podgrzać i wyjąć z woka. Odstawić w ciepłe miejsce. Do woka wrzucić ponownie
kurczaka, przecisnąć przez praskę
czosnek i całość zalać sosem. Doprowadzić do zagotowania, potrzymać na ogniu ok. 2-3 minut. Dodać
sezam, wymieszać i natychmiast podawać.Smacznego:)