Wykonanie
Przepyszny i szybki sposób na lekki posiłek:
makaron z warzywami po chińsku, czyli chow mein. Jeśli nie macie chińskiego
makaronu, nic nie szkodzi - z
makaronem spaghetti wychodzi równie smaczny. Stir frying to metoda smażenia polegająca na krótkim smażeniu i ciągłym mieszaniu potrawy. Dzięki temu produkty smażą się szybko a warzywa pozostają chrupiące, nie zaś rozgotowane.
makaronpierś kurczaka1
marchewka1 duża
cebulapół pęczka
szczypioru (
dymki)3 ząbki
czosnku1 łyżeczka
przyprawy 5 smaków2 łyżki
sezamuok. 5 łyżek
sosu sojowego1 łyżeczka
oleju sezamowegoolej1.
Makaron ugotwać zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sezam uprażyć na suchej patelni, aż będzie złoty (uważać, by się nie przypalił). Zdjąć z patelni.2. W misce wymieszać
przyprwę 5 smaków z 1 łyżką
oleju.
Pierś kurczaka pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Pozostawić
kurczaka na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa.3.
Marchewkę obrać i pokroić w słupki (najwygodniej najpierw pokroić
marchewkę w ukośne plastry, a
potem te plastry kroimy w słupki).
Cebulę obrać i pokroić w grubsze piórka.
Czosnek obrać, posiekać.
Szczypior pokroić w kawałki o długości ok. 3 cm.
4. W woku lub dużej patelni rozgrzać
olej. Usmażyć
kurczaka na złoto. Zdjąć z patelni. Dodać
marchewkę i chwilę smażyć, mieszająć. Dodać
cebulę,
czosnek i
szczypior. Chwilę smażyć, mieszajać, aż
cebula będzie szklista. Dodać ponownie
kurczaka i
sezam, wymieszać. Dodać ugotowany
makaron, i ponownie smażyć chwilę, mieszająć go dokładnie z warzywami i
kurczakiem.Wlać
sos sojowy i
olej sezamowy i.... tak! ponownie dokładnie wymieszać. Gotowe :)(jak dla mnie, danie nie wymaga już dodatku
soli, ale jeśli czujecie taką potrzebę, naturalnie można je dosolić do smaku)