ßßß



Ja mam w lodówce ZAWSZE sos sojowy (jasny, ciemny, grzybowy...), pastę z kolendry, bazylii, trawę cytrynową, imbir, sos rybny, czerwoną i zieloną pastę curry, ocet ryżowy, olej sezamowy...Postaram się w miarę dokładnie podać przepis na chińszcznę, ale zazwyczaj wygląda to tak, że wrzucam do woka duuuuużo łyżeczek tego co mam w słoiczkach, jakieś mięso, warzywa, smażę w woku i podaję, najczęściej z chińskim makaronem, najczęściej tym:
Składniki na obiad dla 4 osób:paczka makaronu chińskiegoduża pierś kurczaka2 cebule4 ząbki czosnku2 cm imbiru2 łyżki sosu sojowegołyżeczka pasty z kolendry, trawy cytrynowej3 łyżki sosu rybnegoszczypiorczarny sezamoliwa z oliwekolej sezamowyW woku rozgrzewam odrobinę oliwy, wrzucam starty imbir, czosnek pokrojony na cieniutkie paseczki, cebulę pokrojoną na ósemki, szybko podsmażam i wrzucam kawałki kurczaka, podsmażam, wrzucam przyprawy, minutka i wrzucam makaron przygotowany w międzyczasie, skrapiam olejem sezamowym, wrzucam pokrojony szczypior i posypuję czarnym sezamem, mieszam i gotowe!