ßßß Cookit - przepis na Chiński makaron ze śliwką i polędwiczką wieprzową

Chiński makaron ze śliwką i polędwiczką wieprzową

nazwa

Wykonanie

Chińszczyznę robimy często, bo wszyscy lubią a dodatkowo robi się ją ino migiem...
Składniki dla 4 osób:
opakowanie chińskiego makaronu, ja używam takiego - link
polędwiczka wieprzowa ok. 40 dag
6 dużych śliwek
1 duża cebula lub 2 małe
2-3 ząbki czosnku
2 cm korzeń imbiru
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
łyżeczka miodu płynnego
po 1 łyżeczce trawy cytrynowej i pasty z kolendry
2 łyżki oleju sezamowego
Polędwiczki pokroić na kawałęczki mniej więcej 2x2 cm, zamarynować w łyżce oleju, sosie sojowym, miodzie, rozciśniętym czosnku i startym na tarce lub drobno pokrojnym imbirze. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić.
W woku zagrzać resztę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w dość spore piórka, wrzucić mięso (bez marynaty), podsmażyć 2 minuty, dodać marynatę, trawę cytrynową i kolendrę, śliwki pokrojone w ośemki (po wyjęciu pestek oczywiście), smażyć 2 minuty, dodać makaron, zamieszać, polać olejem sezamowym i nakładać na talerze...
Szybko, co?
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/09/chinszczyzne-robimy-czesto-bo-wszyscy.html