Wykonanie
Chińszczyznę robimy często, bo wszyscy lubią a dodatkowo robi się ją ino migiem...Składniki dla 4 osób:opakowanie chińskiego
makaronu, ja używam takiego - linkpolędwiczka wieprzowa ok. 40 dag6 dużych
śliwek1 duża
cebula lub 2 małe2-3 ząbki
czosnku2 cm korzeń
imbiru2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
olejułyżeczka
miodu płynnegopo 1 łyżeczce
trawy cytrynowej i pasty z
kolendry2 łyżki
oleju sezamowegoPolędwiczki pokroić na kawałęczki mniej więcej 2x2 cm, zamarynować w łyżce
oleju,
sosie sojowym, miodzie, rozciśniętym
czosnku i startym na tarce lub drobno pokrojnym
imbirze. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.
Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, odstawić.W woku zagrzać resztę
oleju, podsmażyć
cebulę pokrojoną w dość spore piórka, wrzucić
mięso (bez marynaty), podsmażyć 2 minuty, dodać marynatę,
trawę cytrynową i
kolendrę,
śliwki pokrojone w ośemki (po wyjęciu pestek oczywiście), smażyć 2 minuty, dodać
makaron, zamieszać, polać
olejem sezamowym i nakładać na talerze...Szybko, co?