Wykonanie
Azjatycka kuchnia jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, ze względu na małą zawartość tłuszczu i sposób przyrządzania, czyli woke . Oczywiście
mowa tu o tajskim przepisie . Bardzo
barwne jedzonko i szybkie do sprzyrządzenia, a jakie zapachy!
Imbir,
olej sezamowy i
limonka to składniki marynaty, której użyłam do zaprawy
kurczaka. Tak przygotowane
mięso jest gotowe do wokowania lub grilowania. Dzisiaj zdecydowałam się na grila, ale warzywa wrzuciłam do woka.Składniki:400 g
piersi z kurczakasok z 1
limonki2 łyżki świeżego
imbiru, startego1
czerwone chilli, posiekane drobno1 łyżka
oleju1 łyżeczka
oleju sezamowego1
cebula2 ząbki
czosnku1 zielona
cukinia1
czerwona papryka1
brokuł2 łyżki czerwonej pasty
curry1 łyżeczka
brązowego cukru2 łyżki
sosu sojowego (tajski, jasny)Wykonanie:Zrób marynatę z soku
limonki,
chilii,
imbiru i
oleju sezamowego.Podziel
kurczaka na mniejsze części i zalej natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.Namocz drewniane szpikulce do grila.Ponabijaj kawałki
kurczaka na szpikulce i griluj około 5 minut.Wlej
olej do woku.Podziel warzywa na mniejsze kawałki.Na rozgrzany
olej wrzuć drobno posiekany
czosnek i
cebulę. Wokuj chwilę, a
potem dodaj czerwonej pasty
curry.Na koniec dodaj resztę warzyw i wokuj. Warzywa muszą być chrupkie.
Podaj wok z ry ż em lub ry ż owymi nudlami.