ßßß Cookit - przepis na Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami

Kurczak po tajsku z chrupiącymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Azjatycka kuchnia jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, ze względu na małą zawartość tłuszczu i sposób przyrządzania, czyli woke . Oczywiście mowa tu o tajskim przepisie . Bardzo barwne jedzonko i szybkie do sprzyrządzenia, a jakie zapachy!
Imbir, olej sezamowy i limonka to składniki marynaty, której użyłam do zaprawy kurczaka. Tak przygotowane mięso jest gotowe do wokowania lub grilowania. Dzisiaj zdecydowałam się na grila, ale warzywa wrzuciłam do woka.
Składniki:
400 g piersi z kurczaka
sok z 1 limonki
2 łyżki świeżego imbiru, startego
1 czerwone chilli, posiekane drobno
1 łyżka oleju
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona cukinia
1 czerwona papryka
1 brokuł
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżeczka brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego (tajski, jasny)
Wykonanie:
Zrób marynatę z soku limonki, chilii, imbiru i oleju sezamowego.
Podziel kurczaka na mniejsze części i zalej natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
Namocz drewniane szpikulce do grila.
Ponabijaj kawałki kurczaka na szpikulce i griluj około 5 minut.
Wlej olej do woku.
Podziel warzywa na mniejsze kawałki.
Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę. Wokuj chwilę, a potem dodaj czerwonej pasty curry.
Na koniec dodaj resztę warzyw i wokuj. Warzywa muszą być chrupkie.
Podaj wok z ry ż em lub ry ż owymi nudlami.
Źródło:http://codojedzenia.pl/kurczak-po-tajsku-z-chrupiacymi-warzywami