ßßß
Azjatycka kuchnia jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, ze względu na małą zawartość tłuszczu i sposób przyrządzania, czyli woke . Oczywiście mowa tu o tajskim przepisie . Bardzo barwne jedzonko i szybkie do sprzyrządzenia, a jakie zapachy!Imbir, olej sezamowy i limonka to składniki marynaty, której użyłam do zaprawy kurczaka. Tak przygotowane mięso jest gotowe do wokowania lub grilowania. Dzisiaj zdecydowałam się na grila, ale warzywa wrzuciłam do woka.Składniki:400 g piersi z kurczakasok z 1 limonki2 łyżki świeżego imbiru, startego1 czerwone chilli, posiekane drobno1 łyżka oleju1 łyżeczka oleju sezamowego1 cebula2 ząbki czosnku1 zielona cukinia1 czerwona papryka1 brokuł2 łyżki czerwonej pasty curry1 łyżeczka brązowego cukru2 łyżki sosu sojowego (tajski, jasny)Wykonanie:Zrób marynatę z soku limonki, chilii, imbiru i oleju sezamowego.Podziel kurczaka na mniejsze części i zalej natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.Namocz drewniane szpikulce do grila.Ponabijaj kawałki kurczaka na szpikulce i griluj około 5 minut.Wlej olej do woku.Podziel warzywa na mniejsze kawałki.Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę. Wokuj chwilę, a potem dodaj czerwonej pasty curry.Na koniec dodaj resztę warzyw i wokuj. Warzywa muszą być chrupkie.
Podaj wok z ry ż em lub ry ż owymi nudlami.