ßßß
Stir fry z kurczakiem i brokułami to jedno z tych dań, które przygotowuję gdy kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy dobrze nagrzany wok, przygotowane składniki i miseczka ugotowanego ryżu. Kilka chwil i danie na kolację mamy gotowe. Bez potrzeby używania gotowych sosów azjatyckich.Jeżeli poszukujecie innych przepisów na azjatyckie smaki to polecam moja ukochaną Tom Yum z krewetkami lub gdy wolicie mniej płynne dania – makaron gryczany z krewetkami . Bardzo wiele dobrych opinii przesłaliście mi na przepis na wołowinę w sosie hoisin, która jest bliźniaczo podobna do dania, które prezentuję Wam dzisiaj.
Składniki:kilka różyczek świeżego brokuła150g filetu z kurczaka (może być również mięso z udek)pęczek cebuli dymki (białe i zielone części)ząbek czosnkupół papryki czerwonejłyżka startego imbiru5 łyżek sosu sojowego5 łyżek wody1 łyżka masła orzechowegołyżeczka miodu3 łyżki oleju sezamowegosok z 1/2 limonkiszczypta ostrej paprykiolej do smażeniasól i czarny pieprz do smakuW niewielkim rondelku przygotowujemy sos. Sos sojowy, wodę, masło orzechowe, miód, olej sezamowy, sok z limonki oraz paprykę lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Dokładnie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy na bok.Różyczki brokuła kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę lub w cienkie paseczki. Dymkę i czosnek siekamy drobno. Część szczypiorku z dymki warto odłożyć aby udekorować danie. Paprykę kroimy w kostkę.Na niewielkiej ilości bardzo dobrze rozgrzanego oleju (powinien lekko dymić) w woku smażymy przez kilka sekund najpierw mięso a następnie wszystkie warzywa. Zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem i wszystko dokładnie mieszamy.Podajemy z ugotowanym w między czasie ryżem. Najlepiej jaśminowym lub z makaronem soba.