Wykonanie
Stir fry z
kurczakiem i
brokułami to jedno z tych dań, które przygotowuję gdy kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy dobrze nagrzany wok, przygotowane składniki i miseczka ugotowanego
ryżu. Kilka chwil i danie na kolację mamy gotowe. Bez potrzeby używania gotowych
sosów azjatyckich.Jeżeli poszukujecie innych przepisów na azjatyckie smaki to polecam moja ukochaną Tom Yum z
krewetkami lub gdy wolicie mniej płynne dania –
makaron gryczany z
krewetkami . Bardzo wiele dobrych opinii przesłaliście mi na przepis na
wołowinę w
sosie hoisin, która jest bliźniaczo podobna do dania, które prezentuję Wam dzisiaj.
Składniki:kilka różyczek świeżego
brokuła150g
filetu z kurczaka (może być również
mięso z udek)pęczek
cebuli dymki (białe i zielone części)ząbek
czosnkupół
papryki czerwonejłyżka startego
imbiru5 łyżek
sosu sojowego5 łyżek
wody1 łyżka
masła orzechowegołyżeczka
miodu3 łyżki
oleju sezamowegosok z 1/2
limonkiszczypta
ostrej paprykiolej do smażenia
sól i
czarny pieprz do smakuW niewielkim rondelku przygotowujemy sos.
Sos sojowy,
wodę,
masło orzechowe,
miód,
olej sezamowy,
sok z limonki oraz
paprykę lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Dokładnie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy na bok.Różyczki
brokuła kroimy na mniejsze części.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę lub w cienkie paseczki.
Dymkę i
czosnek siekamy drobno. Część
szczypiorku z
dymki warto odłożyć aby udekorować danie.
Paprykę kroimy w kostkę.Na niewielkiej ilości bardzo dobrze rozgrzanego
oleju (powinien lekko dymić) w woku smażymy przez kilka sekund najpierw
mięso a następnie wszystkie warzywa. Zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem i wszystko dokładnie mieszamy.Podajemy z ugotowanym w
między czasie
ryżem. Najlepiej jaśminowym lub z
makaronem soba.