ßßß Cookit - przepis na Stir fry z kurczakiem i brokułami w sosie hoisin

Stir fry z kurczakiem i brokułami w sosie hoisin

nazwa

Wykonanie

Stir fry z kurczakiem i brokułami to jedno z tych dań, które przygotowuję gdy kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Wystarczy dobrze nagrzany wok, przygotowane składniki i miseczka ugotowanego ryżu. Kilka chwil i danie na kolację mamy gotowe. Bez potrzeby używania gotowych sosów azjatyckich.
Jeżeli poszukujecie innych przepisów na azjatyckie smaki to polecam moja ukochaną Tom Yum z krewetkami lub gdy wolicie mniej płynne dania – makaron gryczany z krewetkami . Bardzo wiele dobrych opinii przesłaliście mi na przepis na wołowinę w sosie hoisin, która jest bliźniaczo podobna do dania, które prezentuję Wam dzisiaj.
Składniki:
kilka różyczek świeżego brokuła
150g filetu z kurczaka (może być również mięso z udek)
pęczek cebuli dymki (białe i zielone części)
ząbek czosnku
pół papryki czerwonej
łyżka startego imbiru
5 łyżek sosu sojowego
5 łyżek wody
1 łyżka masła orzechowego
łyżeczka miodu
3 łyżki oleju sezamowego
sok z 1/2 limonki
szczypta ostrej papryki
olej do smażenia
sól i czarny pieprz do smaku
W niewielkim rondelku przygotowujemy sos. Sos sojowy, wodę, masło orzechowe, miód, olej sezamowy, sok z limonki oraz paprykę lekko podgrzewamy (nie gotujemy). Dokładnie mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Zestawiamy na bok.
Różyczki brokuła kroimy na mniejsze części. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w niewielką kostkę lub w cienkie paseczki. Dymkę i czosnek siekamy drobno. Część szczypiorku z dymki warto odłożyć aby udekorować danie. Paprykę kroimy w kostkę.
Na niewielkiej ilości bardzo dobrze rozgrzanego oleju (powinien lekko dymić) w woku smażymy przez kilka sekund najpierw mięso a następnie wszystkie warzywa. Zalewamy wszystko przygotowanym wcześniej sosem i wszystko dokładnie mieszamy.
Podajemy z ugotowanym w między czasie ryżem. Najlepiej jaśminowym lub z makaronem soba.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/stir-fry-kurczakiem-brokulami