Wykonanie
Bardzo szybkie danie obiadowe, a przy tym smakowite. Cóż więcej chcieć.
Składniki (na 4 porcje):podwójna
pierś z kurczaka (ok. ½ kg )1
papryka czerwona ( ok. 25 dag )1 duży ząb
czosnku1-2 łyżki
sosu sojowego2 płaskie łyżki
mąki pszennej¼ szkl.
mlekaok. ¾ szkl.
wodysól,
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażeniaWykonanie :
Pierś z kurczaka myjemy, obsuszamy. Kroimy w kostkę.
Paprykę oczyszczamy , myjemy, kroimy w kostkę. Filety skrapiamy
sosem sojowym, dodajemy rozmiażdżony
czosnek, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. ½ godz.
Paprykę podsmażamy na
oleju ok. 3 minuty, dajemy
mięso. Całość podsmażamy ok. 8 minut stale mieszając.Oprószamy
mąką i mieszając trzymamy na ogniu do zeszklenia się
mąki. Wlewamy
mleko, mieszamy. Następnie dajemy porcjami
wodę, tyle aby uzyskać konsystencję niezbyt gęstego sosu.Podajemy z
ryżem ugotowanym na sypko i surówką wielowarzywną, bądź wg. upodobań.